W diecie nie może zabraknąć witaminy C -kwas askorbinowy który występuję w cytrusach a także w brokułach ,czerwonej papryce oraz kiszonej kapucie
a jeśli kapustę polejemy olejem lnianym dostarczmy organizmowi kwasów omega-3, które są potrzebne do produkcji prostaglandyn pobudzających nasz układ immunologiczny do działania . A na wieczór polecam herbatę z dodatkiem pigwowca który ma siedem razy więcej witaminy C niż cytryna. owoce pigwowca kroję w drobna kostkę ,przesypuję do szklanego naczynia
( słoik) zasypuję cukrem ,zakręcam i przechowuję w chłodnym miejscu .
Jesienią na parapecie kuchennym hoduję kiełki które dodaję do sałatek.
A dla odważnych polecam miksturę z czosnku którą przyrządzała moja mama:
5 drobno posiekanych ząbków czosnku 3 łyżki miodu sok z 2 cytryn 1 szklanka przegotowanej wody czosnek przekładam na szklanego naczynia dodaję miód ,dolewam sok, całość zalewam wodą ,mieszam ,zakręcam przechowuję w lodówce.
Czosnek wspomaga masz układ odpornościowy ma właściwości
przeciwgrzybiczne i odżywcze. aby zabić zapach czosnku można żuć listki pietruszki które także dostarczają naszemu organizmowi witaminę C . nie zapomnimy o pogodzie ducha .... i aby do wiosny !!!!!!!!!!!!!!