Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!

Owoce i warzywa zajmują drugie miejsce na piramidzie żywienia, zaraz po produktach zbożowych. Są one bogatym źródłem soli mineralnych, witamin, zawierają błonnik oraz substancje barwnikowe, które neutralizują wolne rodniki.

Warzywa i owoce są istotnym źródłem wielu składników odżywczych takich jak: kwas foliowy, potas, witamina C czy błonnik pokarmowy.
Te bogactwa natury najlepiej jeść w postaci: surowej, soków, sałatek, surówek, koktajli na bazie jogurtów czy kefirów, napoi smoothie czy też kolorowych kanapek.

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!

Okazuje się, że barwa jedzenia ma ważne znaczenie. Na nasz nastój wpływ ma kolor, od niego zaleczy czy dana potrawa wyda nam się apetyczna i kusząca czy też nie. Dania barwne cieszą nasze oko i są chętniej zjadane ;)
Każdy kolor ma przypisane sobie właściwe cechy.

BIAŁY

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!


Kolor biały poprawia samopoczucie, rozjaśnia umysł, przynosi spokój i łagodzi emocje. Białe warzywa i owoce zawierają flawonoidy, które mają działanie antywirusowe i przeciwbakteryjne.

Przykładowe produkty:
Owoce: biała porzeczka
Warzywa: cebula, por, czosnek, biała rzepa, kalafior, cykoria, korzeń pietruszki, seler, fasola

ŻÓŁTY

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!


Kolor żółty działa antydepresyjne, łagodzi stres, uspokaja nerwy. Ponadto dodaje optymizmu, relaksuje, pomaga logicznie myśleć, wywołuje radość i pobudza do życia.
Żółte owoce i warzywa zawierają beta karoten, który pozytywnie wpływa na nasz wzrok. Co więcej ich spożywanie poprawia pracę układu trawiennego i pozytywnie wpływa na pracę naszego mózgu.

Przykładowe produkty:
Owoce: cytryna, ananas, banan, melon, jabłko
Warzywa: kukurydza, żółta papryka, fasolka szparagowa

POMARAŃCZOWY

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!


Kolor pomarańczowy motywuje do działania, przywraca chęć do życia, wpływa pozytywnie na nastrój, dodaje sił.
Owoce i warzywa w tym kolorze wzmacniają odporność, zawierają bardzo dużą dawkę beta karotenu, który dobrze wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Przykładowe produkty:
Owoce: mandarynka, pomarańcza, brzoskwinia, nektarynka, kaki
Warzywa: dynia, marchewka, papryka pomarańczowa

CZERWONY

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!


Kolor czerwony żywy, widoczny, pobudzający apetyt, dodaje siły i energii. Czerwone owoce i warzywa, są bogate w likopen, który obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. Produkty te bardzo dobrze wpływają na układ krążenia.

Przykładowe produkty:
Owoce: truskawka, wiśnia, czereśnia, malina, żurawina, granat, arbuz, owoce dzikiej róży
Warzywa: pomidor, papryka czerwona, burak, rzodkiewka

ZIELONY

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!


Kolor zielony odstresowuje, odpręża, wywołuje poczucie bezpieczeństwa i spokoju. Ma wpływ na układ nerwowy. Warzywa i owoce zawierają chlorofil i są bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju układu nerwowego.

Przykładowe produkty:
Owoce: limonka, kiwi, agrest, awokado
Warzywa: szpinak, sałata, ogórek, groszek, świeże zioła, zielone szparagi, karczochy, brokuł, brukselka, zielona papryka, seler naciowy, rukola, roszponka

NIEBIESKI/FIOLETOWY

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!


Kolor niebieski/fioletowy beztroski, łagodny, dodaje spokoju, lekkości i pobudza do pracy. Owoce i warzywa w tym kolorze zawierają antocyjany, które wpływają korzystnie na stan układu krążenia a także chronią przed infekcjami.

Przykładowe produkty:
Owoce: śliwka, aronia, jagoda, winogrono, jeżyna, borówka amerykańska
Warzywa: bakłażan, czerwona kapusta


Poniżej kilka przepisów:

Schab z warzywami

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!

Składniki:

schab - 0,5 kg
warzywa mrożone - 450 gram
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól
pieprz czarny mielony
tymianek - 0,5 łyżeczki
rozmaryn Prymat - 0,5 łyżeczki
oregano - 0,5 łyżeczki
woda - 0,5 szklanki

Schab pokroić w paski, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i podsmażyć.
Następnie dodać warzywa - w tym przypadku mieszanka warzywna mrożona (marchew, brokuł, fasolka szparagowa, kukurydza), podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 15 min. Na koniec dodać zioła.

Sok ze świeżych owoców

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!

Składniki:

pomarańcze - 4 sztuki
marchewka - 1 kg
mandarynki - 6 sztuk
jabłka - 4 sztuki

Wszystkie składniki umyć, obrać i wrzucić kolejno do sokowirówki lub wyciskarki.
Dobrze wymieszać, podawać schłodzone.

Sałatka z tuńczykiem

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!

Składniki:

mix sałat - 1 opakowanie
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
ogórek konserwowy Smak - 2 sztuki
papryka żółta - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
oliwki czarne Smak
kapary całe Smak 


Sos jogurtowo koperkowy
jogurt naturalny - 100 gram
koperek - 1 pęczek, pieprz i sól do smaku


Mix sałat umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Ogórki, paprykę, cebulę pokroić w paski. Pomidorki przekroić na pół. Ogórki, paprykę, cebulę, pomidorki, kapary, oliwki oraz tuńczyka ułożyć na sałacie. Sos: Do jogurtu dodać pokrojony koperek, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszać.
Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.


Kolorowa kanapka

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!

Składniki:

bułka ziarnista
masło
sałata
szynka
ser
papryka czerwona i żółta
ogórek zielony
pomidor
cebula czerwona
sól i pieprz do smaku

Bułkę przekroić, posmarować masłem i układać na niej kolejno: sałata, ser, szynka, ogórek, pomidor, papryka cebula. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Surówka z czerwonej kapusty

Czy barwa jedzenia ma znaczenie? Odkryj moc 6 kolorów owoców i warzyw!

Składniki:

kapusta czerwona - 0,5 główki
papryka czerwona - 0,5 sztuki
papryka żółta - 0,5 sztuki
marchewka - 1 sztuka
natka pietruszki - 0,5 pęczka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól i pieprz do smaku

Kapustę zszatkować. Marchew, paprykę oraz natkę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać dodać oliwę i przyprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)

Czarnula666 20.01.2015 14:50
Wpis super a przepisy jeszcze lepsze:)
dollce 20.01.2015 14:36
Serdecznie dziękuję :)
Renata9 20.01.2015 13:44
Bardzo ciekawy wpis, gratuluję :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak