Warzywa i owoce są istotnym źródłem wielu składników odżywczych takich jak: kwas foliowy, potas, witamina C czy błonnik pokarmowy.
Te bogactwa natury najlepiej jeść w postaci: surowej, soków, sałatek, surówek, koktajli na bazie jogurtów czy kefirów, napoi smoothie czy też kolorowych kanapek.
Okazuje się, że barwa jedzenia ma ważne znaczenie. Na nasz nastój wpływ ma kolor, od niego zaleczy czy dana potrawa wyda nam się apetyczna i kusząca czy też nie. Dania barwne cieszą nasze oko i są chętniej zjadane ;)
Każdy kolor ma przypisane sobie właściwe cechy.
BIAŁY
Kolor biały poprawia samopoczucie, rozjaśnia umysł, przynosi spokój i łagodzi emocje. Białe warzywa i owoce zawierają flawonoidy, które mają działanie antywirusowe i przeciwbakteryjne.
Przykładowe produkty:
Owoce: biała porzeczka
Warzywa: cebula, por, czosnek, biała rzepa, kalafior, cykoria, korzeń pietruszki, seler, fasola
ŻÓŁTY
Kolor żółty działa antydepresyjne, łagodzi stres, uspokaja nerwy. Ponadto dodaje optymizmu, relaksuje, pomaga logicznie myśleć, wywołuje radość i pobudza do życia.
Żółte owoce i warzywa zawierają beta karoten, który pozytywnie wpływa na nasz wzrok. Co więcej ich spożywanie poprawia pracę układu trawiennego i pozytywnie wpływa na pracę naszego mózgu.
Przykładowe produkty:
Owoce: cytryna, ananas, banan, melon, jabłko
Warzywa: kukurydza, żółta papryka, fasolka szparagowa
POMARAŃCZOWY
Kolor pomarańczowy motywuje do działania, przywraca chęć do życia, wpływa pozytywnie na nastrój, dodaje sił.
Owoce i warzywa w tym kolorze wzmacniają odporność, zawierają bardzo dużą dawkę beta karotenu, który dobrze wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Przykładowe produkty:
Owoce: mandarynka, pomarańcza, brzoskwinia, nektarynka, kaki
Warzywa: dynia, marchewka, papryka pomarańczowa
CZERWONY
Kolor czerwony żywy, widoczny, pobudzający apetyt, dodaje siły i energii. Czerwone owoce i warzywa, są bogate w likopen, który obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. Produkty te bardzo dobrze wpływają na układ krążenia.
Przykładowe produkty:
Owoce: truskawka, wiśnia, czereśnia, malina, żurawina, granat, arbuz, owoce dzikiej róży
Warzywa: pomidor, papryka czerwona, burak, rzodkiewka
ZIELONY
Kolor zielony odstresowuje, odpręża, wywołuje poczucie bezpieczeństwa i spokoju. Ma wpływ na układ nerwowy. Warzywa i owoce zawierają chlorofil i są bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju układu nerwowego.
Przykładowe produkty:
Owoce: limonka, kiwi, agrest, awokado
Warzywa: szpinak, sałata, ogórek, groszek, świeże zioła, zielone szparagi, karczochy, brokuł, brukselka, zielona papryka, seler naciowy, rukola, roszponka
NIEBIESKI/FIOLETOWY
Kolor niebieski/fioletowy beztroski, łagodny, dodaje spokoju, lekkości i pobudza do pracy. Owoce i warzywa w tym kolorze zawierają antocyjany, które wpływają korzystnie na stan układu krążenia a także chronią przed infekcjami.
Przykładowe produkty:
Owoce: śliwka, aronia, jagoda, winogrono, jeżyna, borówka amerykańska
Warzywa: bakłażan, czerwona kapusta
Poniżej kilka przepisów:
Schab z warzywami
Składniki:
schab - 0,5 kg
warzywa mrożone - 450 gram
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól
pieprz czarny mielony
tymianek - 0,5 łyżeczki
rozmaryn Prymat - 0,5 łyżeczki
oregano - 0,5 łyżeczki
woda - 0,5 szklanki
Schab pokroić w paski, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i podsmażyć.
Następnie dodać warzywa - w tym przypadku mieszanka warzywna mrożona (marchew, brokuł, fasolka szparagowa, kukurydza), podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 15 min. Na koniec dodać zioła.
Sok ze świeżych owoców
Składniki:
pomarańcze - 4 sztuki
marchewka - 1 kg
mandarynki - 6 sztuk
jabłka - 4 sztuki
Wszystkie składniki umyć, obrać i wrzucić kolejno do sokowirówki lub wyciskarki.
Dobrze wymieszać, podawać schłodzone.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
mix sałat - 1 opakowanie
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
ogórek konserwowy Smak - 2 sztuki
papryka żółta - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
oliwki czarne Smak
kapary całe Smak
Sos jogurtowo koperkowy
jogurt naturalny - 100 gram
koperek - 1 pęczek, pieprz i sól do smaku
Mix sałat umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Ogórki, paprykę, cebulę pokroić w paski. Pomidorki przekroić na pół. Ogórki, paprykę, cebulę, pomidorki, kapary, oliwki oraz tuńczyka ułożyć na sałacie. Sos: Do jogurtu dodać pokrojony koperek, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszać.
Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.
Kolorowa kanapka
Składniki:
bułka ziarnista
masło
sałata
szynka
ser
papryka czerwona i żółta
ogórek zielony
pomidor
cebula czerwona
sól i pieprz do smaku
Bułkę przekroić, posmarować masłem i układać na niej kolejno: sałata, ser, szynka, ogórek, pomidor, papryka cebula. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
kapusta czerwona - 0,5 główki
papryka czerwona - 0,5 sztuki
papryka żółta - 0,5 sztuki
marchewka - 1 sztuka
natka pietruszki - 0,5 pęczka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
Kapustę zszatkować. Marchew, paprykę oraz natkę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać dodać oliwę i przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)