Istnieje wiele odmian czosnku, a każda z nich różni się od pozostałej nie tylko kolorem, ale także walorami smakowymi.
Jest bardzo dużo gatunków tej rośliny. W Polsce znany jest między innymi:
- czosnek pospolity
- niedźwiedzi
- wężowy
- zielony
- kulisty
- winnicowy
Właściwości lecznicze
Czosnek jest stosowany przy różnego rodzaju infekcjach i przeziębieniach. Zawiera allicynę - związek, który niszczy bakterie i wirusy. Działa jak antybiotyk - ma właściwości antygrzybiczne i przeciwbakteryjne. Zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych oraz infekcje dróg moczowych. Zawiera witaminy A, B1, B2, i C. Jego ząbki posiadają duże stężenie flawonoidów, siarki oraz selenu.
Czosnek w kuchni
Ma ostry smak i niepowtarzalny zapach - dla niektórych jest on bardziej problematyczny niż atrakcyjny.
Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się go w różnego rodzaju marynatach, do przyprawiania dań mięsnych zwłaszcza dziczyzny i baraniny, do sosów, sałatek, makaronów, zup, potraw z ziemniaków czy też owoców morza.
Nieprzyjemny zapach z ust
Ten nieprzyjemny zapach z ust po spożyciu czosnku usuwa między innymi chlorofil, który występuje np. w liściach pietruszki.
Kilka sposobów na osłabienie zapachu czosnku z ust:
- żucie natki pietruszki lub goździków
- zjedzenie jabłka
- picie mleka podczas jedzenia czosnku
- ssanie ziaren palonej kawy
Przykładowa marynata do mięs
Składniki:
- oliwa - 100 ml
- czosnek - 2 ząbki pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
- majeranek - 1 łyżeczka
- tymianek - 1 łyżeczka
- rozmaryn - 1 łyżeczka
- pieprz
- sól
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i połączyć z mięsem.
Syrop na przeziębienie
Składnik:
- czosnek - 1 główka
- cebula - 3 sztuki
- sok z jednej cytryny
- miód - 5 łyżek
Cebulę i czosnek pokroić na kawałki, dodać sok z cytryny oraz miód. Odstawić na kilka godzin - do momentu otrzymania soku.