Czerwony ryż dla smakoszy

Pyszny ryż, o pięknym czerwonym kolorze, który stanie się pysznym dodatkiem do obiadu, a także samodzielnym posiłkiem.
Czerwony ryż
SKŁADNIKI:
1 woreczek ryżu,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka vegety,
300ml bulionu,
2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
szczypta papryki ostrej
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju. Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę razem.
Przygotowujemy bulion i wlewamy go na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy oraz vegetę.
Wszystko dusimy pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdyby ryż szybko wchłonął wodę, a będzie jeszcze twardy to podlewamy jeszcze bulionem.
Pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz masło. Dokładnie mieszamy i dusimy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
Podajemy go z mięsem i surówką. Świetnie prezentuje się na talerzu. Smacznego :)
Polecam taką odmianę od zwykłego ryżu.