Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony ryż dla smakoszy

Pewnie wielu z Was zdarzało się dodać curry albo kurkumę do ryżu i zabarwić go na żółto. A co powiecie na ryż czerwony?

Pyszny ryż, o pięknym czerwonym kolorze, który stanie się pysznym dodatkiem do obiadu, a także samodzielnym posiłkiem. 

 

Czerwony ryż dla smakoszy

 

Czerwony ryż

 

Czerwony ryż dla smakoszy

SKŁADNIKI:

1 woreczek ryżu,

1 cebula,

1 ząbek czosnku,

1 łyżeczka vegety,

300ml bulionu,

2 łyżeczki przecieru pomidorowego,

1 łyżeczka masła,

1 łyżka słodkiej mielonej papryki,

szczypta papryki ostrej

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju. Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę razem.

Czerwony ryż dla smakoszy

Przygotowujemy bulion i wlewamy go na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy oraz vegetę.

Czerwony ryż dla smakoszy

Wszystko dusimy pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdyby ryż szybko wchłonął wodę, a będzie jeszcze twardy to podlewamy jeszcze bulionem.

Czerwony ryż dla smakoszy

Pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz masło. Dokładnie mieszamy i dusimy do momentu aż ryż wchłonie bulion.

Czerwony ryż dla smakoszy

Podajemy go z mięsem i surówką. Świetnie prezentuje się na talerzu. Smacznego :)

Czerwony ryż dla smakoszy

Polecam taką odmianę od zwykłego ryżu.

Noruas 25.11.2012 00:35
Fajny pomysł, ja kiedyś dusiłam ryż po startą marchewką i też niezłe było.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak