Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa fantazja

Na ten oto deser wpadłam gdy miała do mnie przyjść koleżanka, która naprawde lubi czekoladę i kawę. Więc tak powstał u mnie ten deser. Myślę że wam się spodoba

Czekoladowa fantazja

Składniki:

    1 szklanka mocna kawa rozpuszczalna
    2 płaski łyżeczki żelatyna
    1 łyżka gorąca woda
    2-3 łyżki cukier puder
    1 łyżka amaretto
    100 g czekolada gorzka
    ok 3 łyżek kakao
    6 sztuk jajka
    50 g masło
    60 g cukier pude

Kawę rozpuścić, dodać do niej cukier puder, amaretto i wszystko dobrze zamieszać. Żelatynę rozpuśćić w wodzie i dodać do kawy. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane, przelej je do naczynek, ja wybrałam takie jakie widać na obrazku, ale wy możecie do różnych. odstawić do ostygnięcia, a później włożyć do lodówki do zastygnie.
Oddzielamy białka od żółtek, musimy wykonać to bardzo starannie.
Białka ubijamy z szczyptą soli, a następnie dodać cukru pudru.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niej 30g masła a później 3 żółtka. Natomiast 20 g masła rozpuść i dodaj do naszego kakaa i następnie dodaj również 3 żółtka.
Białko przedziel przez pół do jednej miski dodaj kakao z masłem i jajkami, a do drugiej dodaj czekoladę wymieszaną z produktami. Lecz my chcemy mieć puszysty i lekki mus więc do naszej miski z czekoladą na początku dodaj trochę białka i wtedy możesz dodać ja do reszty w ten sposób postąpić z kakaem.
Do zastygniętej galaretki kawowej układaj warstwami nasze musy i włóż do lodówki. Ozdobić mozna bitą śmietaną, ale również według własnego uznania.

SMACZNEGO!!!:)

19.02.2014 19:59
Deser smaczny .Kakao się nie odmienia.Dodać-kakao,...postąpić dalej z kakao itd.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak