Czekoladowa babka lodowa

Opublikowano: 11.04.2012
Autor: Iwusia
Czekoladowa babka lodowa
Czekoladowa babka lodowa to ciasto, które zdziwi każdego podczas krojenia, kiedy zamiast ciasta ukazuje się w środku lód. Ciasto można mrozić, nie traci na smaku, lecz szybko znika więc nie ma potrzeby mrożenia :)

U mnie babka zachwyciła świątecznych gości. Znikła w mgnieniu oka.



Czekoladowa babka lodowa


Czekoladowa babka lodowa



   
1 szklanka cukru

    1 cukier waniliowy

    4 jajka

    1,5 szklanki mąki

    2 łyżki maki ziemniaczanej

    3 łyżeczki kakao

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    150g margaryny

    1 kg lodów śmietankowych

    lukier kolorowy - zielony

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając pod koniec jajka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać do formy babki, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie odcinamy lekko górę. Środek wydłubujemy za pomocą łyżki tworząc tunel, pozostawiając ok 2cm od brzegów i spodu. Nakładamy lody i ciepłą łyżką ugniatamy. Odkrojony brzeg nakładamy na wierzch i lekko dociskamy. Odwracamy babkę i polewamy lukrem. Smacznego !! Babkę można mrozić.

 

Czekoladowa babka lodowa



  ♦  ♦  ♦ 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/217519/czekoladowa-babka-lodowa.html

 

prymat