U mnie babka zachwyciła świątecznych gości. Znikła w mgnieniu oka.
Czekoladowa babka lodowa
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g margaryny
1 kg lodów śmietankowych
lukier kolorowy - zielony
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając pod koniec jajka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać do formy babki, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie odcinamy lekko górę. Środek wydłubujemy za pomocą łyżki tworząc tunel, pozostawiając ok 2cm od brzegów i spodu. Nakładamy lody i ciepłą łyżką ugniatamy. Odkrojony brzeg nakładamy na wierzch i lekko dociskamy. Odwracamy babkę i polewamy lukrem. Smacznego !! Babkę można mrozić.
♦ ♦ ♦ ♦ ♦
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/217519/czekoladowa-babka-lodowa.html