czekolada dobra na wszystko

I wtedy przypomniałam sobie o tabliczce czekolady bo trudno znaleźć osobę, która nie lubił czekolady. Uwielbiam ją za wspaniały smak i zapach. Czekolada poprawia nastrój i dodaje wigoru, zawiera dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi - hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. W 100g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy
Najzdrowsza jest gorzka czekolada swój cierpki smak zawdzięcza dużej zawartości kakao W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna.
I wtedy naszła mnie ochota na zrobienie :
Bloku czekoladowego ,często robiony w czasach mojego dzieciństwa gdzie czekolada gościła tylko kilka razy w roku.
- w rondelku rozpuścić 1 kostkę margaryny dodać 1/2 szklanki cukru , dodać 3 łyżki kakao.
- rozpuścić na bardzo małym ogniu, mieszać
- pokruszyć herbatniki 15 szt. dodać orzechy( ilość w zależności od upodobań) dodać do masy
- dodać 1,5 szklanki mleka w proszku
- przełożyć do formy ( ja wyłożyłam folią spożywczą)
- zawinąć i odstawić do lodówki ( najlepiej na noc) ,przed podaniem posypać kakao
czekoladowe kulki z wiórkami kokosowymi
Do masy czekoladowej dodajemy 1 kieliszek wódki ,formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w wiórkach kokosowy
Nie zabraknie również kruchych ciasteczek z kawałkami czekolady
mąkę 2 szklanki, masło 150 ,gr 2 żółtka szybko połączyć mikserem
czekoladę 100 gr. pociąć na drobne kawałki
dodać do ciasta
uformować wałek o średnicy około 4 cm,
zawinąć w folię spożywczą
schłodzić
kroić plastry grubości 1 cm.
Układać na blaszkę
piec 13-15 minut w 200 stopniach