Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekolada

Wpis idealny dla wielbicieli czekolady- zapraszam każdego wielbiciela.

Ten wpis jest dedykowany dla wielbicieli czekolady.
Czy istnieje na świecie osoba, która by nie lubiła czekolady? Chyba nie ma. Może jedna by się znalazła. Czekolada to najlepsze co mogło powstać. Pomysłów na zastosowanie jej w kuchni jest naprawdę mnóstwo. Służy ona często do dekoracji słodkich przysmaków. Często też odgrywa główną rolę w wypieku. Rodzajów czekolad możemy wyróżnić kilka m.in. najpopularniejszą czyli mleczną, obok niej jeszcze leży biała i gorzka. Za tą ostatnią za bardzo nie przepadam, ale dwie pierwsze są bardzo, bardzo pyszne.
Pomysłów na różne desery, wypieki jest dużo, ja przedstawię kilka z nich.
Bardzo pyszną możliwością jest zrobienie gorącej czekolady. Na zimę czy jesień będzie idealna. Przygotowuje się ją nadzwyczaj prosto. Możemy do niej dodać pianki. Gwarantuję, że taki napój wam posmakuje. Jeszcze z piankami, które rozpływają się w ustach, to po prostu niebo dla podniebienia.
W muffinkach głównym składnikiem jest właśnie czekolada. Do ciasta dodałam mleczną czekoladę, a udekorowałam białą. Połączenia dwóch czekolad są równie pyszne.
Moimi czekoladowymi pomysłami są jeszcze ciasteczka, w których składnikiem łączącym jest mleczna czekolada oraz tarta kajmakowa-czekoladowa. Dodanie właśnie czekolady do kajmaku było rewelacyjnym pomysłem.

 

Muffinki z kawałkami czekolady

Czekolada
Składniki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek oleju
- 10 dag mlecznej czekolady
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 5 dag białej czekolady


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw musimy ubić jajka z cukrem na puszystość.
2. Do tego dodajemy olej oraz mleko i miksujemy.
3. Dodajemy jeszcze mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy.
4. Kroimy czekoladę mleczną w kosteczkę i dodajemy ją do masy. Dokładnie mieszamy.
5. Blaszkę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po porcji ciasta.
6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach
7. Z kolei białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią muffinki.
8. Gotowe! Smacznego!


Tarta kajmakowo-czekoladowa

Czekolada
Składniki:

Składniki na dwie tarty o średnicy około 18 cm

Ciasto:

- 0,5 szklanki cukru pudru

-1 szklanka mąki tortowej

- 1 jajko

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 12,5 dag margaryny

Masa:

- 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku

- 5 dag czekolady mlecznej

Dodatkowo:

- 5 dag czekolady mlecznej


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko margaryną i posypujemy nią bułką tartą.
4. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.
5. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.
6. Następnie czekoladę wraz z kajmakiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masą smarujemy tartę i odstawiamy do zastygnięcia.
7. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią tartę.
8. Smacznego!

 

Gorąca czekolada z piankami

Czekolada
Składniki
- 10 dag czekolady mlecznej

- 10 dag czekolady gorzkiej

- 500 ml mleka

dodatkowo:

- kilka pianek


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe.
2. Czekoladę łamiemy na kosteczki. Stopniowo wrzucamy ją do mleka cały czas mieszając. Gotujemy aż całkowicie czekolada się rozpuści.
3. Napój przelewamy do kubków i wrzucamy po kilka pianek.
4. Gotowe! Smacznego!


Ciasteczka z płatków kukurydzianych

Czekolada
Składniki
- 10 dag czekolady mlecznej
- 0,5 szklanki rodzynek
- szklanka płatków kukurydzianych
- posypka owocowa


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw musimy czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Następnie do niej wsypujemy płatki i rodzynki.
3. Dokładnie mieszamy.
4. Na papierze do pieczenia za pomocą łyżki formujemy ciasteczka.
5. Na koniec dekorujemy ciasteczka posypką i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
6. Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak