Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czas na ogórki małosolne

Nareszcie pojawiły się w moim ogródku pierwsze tegoroczne ogórki. Od razy postanowiłam przygotować ogórki małosolne.

Wybieram  tylko niezbyt duże, świeżo zerwane i nieuszkodzone ogórki. Dla mnie obowiązkowe przyprawy do ogórków małosolnych to: czosnek, koper, korzeń chrzanu, gorczyca, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz sól kamienna.

Ja ogórki zalewam gorącą, przegotowaną wodą. Gorąca solanka przyspiesza proces kwaszenia.

Ogórki układam bardzo ścisło w garnku z kamionki i zalewam wodą tak, aby były całkowicie przykryte zalewą.

Ogórki małosolne

2 kg ogórków gruntowych

2 łodygi kopru z kwiatostanami

3 ząbki czosnku

1 kawałek korzenia chrzanu

1 liść laurowy „Prymat”

3 ziarna ziela angielskiego „Prymat”

1 łyżeczka gorczycy „Prymat”

2 litry wody

2 łyżki soli kamiennej

Starannie umyte ogórki ściśle układam w kamionkowym garnku, wkładam koper, chrzan i czosnek i przyprawy.  W garnku zagotowuję wodę z solą. Odstawiam na chwilę z ognia i jeszcze gorącą solanką zalewam ogórki  tak, aby całkowicie były zakryte zalewą. Na ogórkach kładę mały talerzyk i obciążam słoikiem wypełnionym wodą. Garnek nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce na 2-4 dni.

1

anemon 03.06.2013 21:26
Kiszę w kamiennym garnku, nie w słoiku i nie nakrywam słoika talerzykiem. Talerzyk kładę na wierzchu na ogórkach, a na talerzyku ustawiam słoik wypełniony wodą i oczywiście zakręcony zakrętką. Robię to w tym celu, aby ogórki przycisnąć i schować je całkowicie pod wodę, bo w przeciwnym wypadku część ogórków zostanie wyparta przez wodę i będą wystawały ponad jej powierzchnię, a wtedy nie ukiszą się , a skisną, czyli zepsują się. Całość nakrywam lnianą ściereczką,aby nie dostały się do środka owady. Oczywiście można też kisić np. w litrowych słoikach i zakręcać zakrętką, ale ważne jest, żeby bardzo ciasno słoik wypełnić ogórkami i wlać tyle zalewy, aby wszystkie ogórki były nią zakryte. Mam nadzieję, że w miarę jasno wytłumaczyłam, ale gdybyś jeszcze miał/a pytanie to chętnie pomogę.
03.06.2013 18:44
Witam, Wytłumacz proszę po co jest nakrywany słoik talerzykiem a na to stawiany jest słoik z wodą...czy nie lepiej użyć zakrętki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak