Czas na ogórki małosolne

Opublikowano: 18.06.2011
Autor: anemon
Czas na ogórki małosolne
Nareszcie pojawiły się w moim ogródku pierwsze tegoroczne ogórki. Od razy postanowiłam przygotować ogórki małosolne.

Wybieram  tylko niezbyt duże, świeżo zerwane i nieuszkodzone ogórki. Dla mnie obowiązkowe przyprawy do ogórków małosolnych to: czosnek, koper, korzeń chrzanu, gorczyca, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz sól kamienna.

Ja ogórki zalewam gorącą, przegotowaną wodą. Gorąca solanka przyspiesza proces kwaszenia.

Ogórki układam bardzo ścisło w garnku z kamionki i zalewam wodą tak, aby były całkowicie przykryte zalewą.

Ogórki małosolne

2 kg ogórków gruntowych

2 łodygi kopru z kwiatostanami

3 ząbki czosnku

1 kawałek korzenia chrzanu

1 liść laurowy „Prymat”

3 ziarna ziela angielskiego „Prymat”

1 łyżeczka gorczycy „Prymat”

2 litry wody

2 łyżki soli kamiennej

Starannie umyte ogórki ściśle układam w kamionkowym garnku, wkładam koper, chrzan i czosnek i przyprawy.  W garnku zagotowuję wodę z solą. Odstawiam na chwilę z ognia i jeszcze gorącą solanką zalewam ogórki  tak, aby całkowicie były zakryte zalewą. Na ogórkach kładę mały talerzyk i obciążam słoikiem wypełnionym wodą. Garnek nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce na 2-4 dni.

1

prymat