Zakup dobrych jakościowo, dużych i stosunkowo tanich krewetek, nie należy na polskim rynku do najłatwiejszych. Polecam kupowanie krewetek w bardzo dużych marketach, w których przy odrobinie szczęścia, można natrafić na promocje, a także całkiem świeży, doskonały towar.
Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, krewetki nie mają się czego wstydzić. Są niskokaloryczne, bogate w selen, miedź, magnez, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Zaliczane są także do afrodyzjaków.
Krewetki przygotowuje się dość szybko, nie wymagają długiego procesu termicznego. Gotujemy je krótko - jedynie od 3 do 5 minut, w osolonej, dowolonie przyprawionej wodzie. Krewetki mrożone - o ile nie zostały wcześniej obgotowane - gotujemy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, wybranych przypraw i octu winnego. W sprzedaży krewetki często są poddawane wstępnej obróbce termicznej i nadają się do bezpośredniego usmażenia czy duszenia. A można je przyrządzić na wiele bardzo smacznych sposobów, z których kilku, z radością już skorzystałam. Krewetki są smaczne na gorąco i na zimno. Podajemy je jako przystawki, zatopione w sosie, w cieście, usmażone na masełku z czosnkiem, w daniach z makaronem, z ryżem, kaszą, w tartach, w zapiekankach, szaszłykach czy zwyczajnie na kanapkach. Doskonale smakują z dodatkiem białego wina...
Moim ulubionym sposobem na krewetki, jest zatopienie ich w pysznym sosie z warzywami ...
Tagliatelle z krewetkami i cukinią
Jest to dość prosty i szybki sposób na cieszące oko danie z krewetkami. Sprawę ułatwia nam gotowy sos.
SKŁADNIKI:
- krewetki królewskie mrożone - 15 sztuk,
- makaron Tagliatelle, wstążki - 5 gniazd,
- cukinia młoda, mała i bezpestkowa - 1 sztuka,
- sos słodko-kwaśny ze słoiczka (może być inny, np. pieczarkowy),
- kapary w zalewie - kilkanaście sztuk,
- pomidorki koktajlowe - kilka,
- natka pietruszki,
- Marynata do krewetek:
- oliwa z oliwek - 4 łyżki,
- sok z cytryny - 3 łyżki,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- papryka czerwona słodka - 1/2 łyżeczki,
- cukier - szczypta,
- czosnek - 2 ząbki,
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki rozmrozić, przepłukać zimna wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, paprykę mieloną, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę cukru wymieszać w szklance. Krewetki dokładnie połączyć z marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, po czym odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Przełożyć do płaskiego naczynia i uformować 5 zbliżonej wielkości gniazdek. Cukinię obrać (jeżeli ma młodą, miękką skórkę obieranie nie jest konieczne), umyć i ususzyć. Pokroić w pól-plastry. Pomidorki koktajlowe umyć, ususzyć i pokroić na cztery części. Natkę pietruszki przepłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć i porwać na małe listeczki. Krewetki wraz z marynatą wrzucamy na rozgrzana patelnie i smażymy często mieszając. Po ok 2 minutach dodajemy cukinie, mieszamy i smażymy przez ok 6-8 minut do miękkości krewetek. Sos słodko-kwaśny - ok 2/3 większego słoiczka - przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofali przez 40 sekund. Polewamy sosem każde gniazdo z makaronu, po czym kładziemy po 3 krewetki, cukinię, po kilka odsączonych kapar i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość ozdabiamy natką pietruszki. W razie potrzeby podgrzewamy w mikrofali. Podajemy na ciepło.
Krewetki królewskie w porach
SKŁADNIKI:
- krewetki królewskie mrozone, 250g,
- por – 2 sztuki średniej wielkości (twarde czesci),
- czosnek – 2 zabki,
- melko kokosowe – 200ml (1/2 standardowej puszki),
- curry – 1/2 lyzeczki (mozna wiecej),
- sól,
- sos sojowy ciemny– 1 lyzeczka,
- sok z cytryny – 3 lyzki,
- ocet balsamiczny – ½ łyżeczki,
- imbir sproszkowany– 3 male szczypty,
- kolendra mielona – 1/3 lyzeczki,
- olej – 3 lyzki,
- makaron ryzowy – 200g.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotowac w dobrze osolonej wodzie wedlug przepisu na opakowaniu, odcedzic. Krewetki rozmrozic i dokladnie osuszyc za pomoca recznika papierowego, posypac bardzo delikatnie sola. Pory i czosnek umyc, osuszyc i porkoic: pora w krazki, czosnek w drobna kosteczke. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek z porem, w razie potrzeby dodac troche wiecej oliwy. Smazyc, często mieszając przez około 4 minuty, az pod zmieknie, po czym dodac mleko kokosowe, curry, sos sojowy, ocet balsamiczny, sok z cytryny i imbir, wymieszac, dodac krewetki. Smazyc przez około 2 minuty, Az krewetki zmienia kolor z szarego na rózowo-pomaranczowy, przewrócic kazda krewetke na druga strone i smazyc do zmiany koloru i miekkosci przez kolejne 2-3 minuty, dodac kolendre i wymieszac. Do zaostrzenia smaku , mozna dodac lyzeczke ostrej musztardy , np. rosyjskiej. Można doprawic do smaku sola. Podawac natychmiast po przyrządzeniu z makaronem ryzowym.
Krewetki z mleczkiem kokosowym
SKŁADNIKI:
- 250g swiezych lub rozmrozonych, obranych krewetek,
- ok 150ml mleczka kokosowego,
- cebula,
- mala, czerwona papryka (lub pól duzej),
- 1-2 zabki czosnku,
- curry, papryka, sól, kurkuma, bialy pieprz cukier,
- 1-2 lyzki soku z cytryny,
- maslo lub oliwa do smazenia.
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki oplukac i osuszyc. Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki tluszczu. Cebule i papryke pokroic w kosteczke, wrzucic na rozgrzany tluszcz, posypac delikatnie cukrem i smazyc zeszklenia cebuli. Dodac krewetki, mleczko kokosowe, sok z cytryny i przyprawy, gotowac bez przykrycia ok 10 minut, az krewetki beda miekkie. Na kilka minut przed zakonczeniem gotowania, dodac pokrojony w drobniutka kosteczke czosnek, po czym doprawic do smaku . Mozna dodac posiekana natke pietruszki lub natke selera. Podawac na goraco.
Makaron ryżowy w krewetkowym leczo
SKŁADNIKI:
- ok. 100-150g krewetek w zalewie,
- 100g makaronu ryzowego,
- 2-3 papryki,
- 2-3 cebule,
- 3-4 pomidory,
- 2 lodygi selera,
- 2 zabki czosnku,
- duza garść startego, żółtego sera,
- cukier, sól, sok z cytryny, vegeta, sos sojowy, pieprz ziolowy, papryka, curry, przyprawa meksykanska, mozna dodac przecier pomidorowy do smaku,
- peczek kopru,
- olej do smazenia.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ryzowy sporządzamy wg przepisu na opakowaniu. Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa obieramy i myjemy, pomidory sparzamy i ściągamy skore. Na patelni posmazamy na oleju cebule z papryka, które posypujemy lyzka cukru i sola. Dodajemy bardzo cienko pokrojona (wczesniej umyta i obrana z ,,nici’’) łodygę selera, mieszamy, lekko posypujemy pieprzem ziolowym, papryka, curry i najdelikatniej vegeta, dodajemy kilka kropel sosu sojowego, ewentualnie przecier pomidorowy do smaku , mieszamy, po czym dodajemy pomidory i pokrojony w kosteczke czosnek i wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy na malym ogniu, Gdy wszystko będzie miekkie, dodajemy starty ser zolty, tak aby się rozpuścił, przyprawe meksykanska i ewentualnie doprawiamy innymi przyprawami, można dodac sok z cytryny. Podajemy z makaronem ryzowym i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Kuskus z krewetkami
SKŁADNIKI:
- ok 200g krewetek w zalewie (lub inne, ulubione, mozna usmazyc na masle z czosnkiem),
- ok 150g szklanki kaszy kuskus,
- 2 cebule,
- lodyga selera naciowego,
- 1 papryka,
- 2 pomidory,
- 1 cukinia,
- 2 zabki czosnku,
- sol, pieprz, papryka, curry, vegeta do smaku,
- olej do smazenia (3-4 lyzki).
PRZYGOTOWANIE:
Kuskus zalac wrzatkiem, ok pol centymetra ponad powierzchnie kaszy, doprawic vegeta do smak , przykryc, i zostawic na okolo 10 min, aby kasza napeczniala. Cebule pokroic w kostke lub piorka, papryke w kosteczke, cukinie w dosc cienkie polpaski, czosnek w kosteczke, selera w cienkie paski, pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic w kostke. Krewetki - jezeli sa w zalewie, nie robimy nic, jezeli zamrozone, rozmrazamy i sparzamy lub podsmazamy na masle. Rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy cebule, ktora lekko posypujemy sola i cukrem, dodajemy papryke, seler, cukinie, keiszamy i posypujemy sola, pieprzem, papryka i odrobina curry i vegety, mieszamy. Podsmazamy na srednim ogniu i po ok 10 min dodajemy pomidory i czosnek, probujemy i w razie potrzeby doprawiamy wg uznania. Smazymy, az pomidory i czosnek zmiekna i calosc bedzie ugotowana, lecz nie rozgotowana, mozna na koniec dodac drobno pokrojona natke pietruszki. Warzywa wymieszac z kasza, mozna calosc podsmazyc dodajac odrobine oleju. Na wierzch ukladamy krewetki i posypujemy delikatnie koperkiem.
Krewetki mają lekko orzechowy, słodkawy smak, który można wkomponować w różnorodne dania. Ale nawet w wersji solo smakują wybornie :)