Czas na krewetki

Opublikowano: 26.11.2011
Autor: Sarenka
Czas na krewetki
Należące do owoców morza małe, morskie i słodkowodne skorupiaki nie wszystkich potrafią zachęcić swoją niepozorną wielkością czy nawet wcale nie niską ceną. Faktem jest, że w naszym kraju to krewetki są najpopularniejsze pośród mięs owoców morza. Żeby zaoszczędzić sobie stresu, czasu i pracy, polecam zakup obranych krewetek, bez pancerzy.

 

 

 

 

   Zakup dobrych jakościowo, dużych i stosunkowo tanich krewetek, nie należy na polskim rynku do najłatwiejszych. Polecam kupowanie krewetek w bardzo dużych marketach, w których przy odrobinie szczęścia, można natrafić na promocje, a także całkiem świeży, doskonały towar.

  Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, krewetki nie mają się czego wstydzić. Są niskokaloryczne, bogate w selen, miedź, magnez, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Zaliczane są także do afrodyzjaków.
Krewetki przygotowuje się dość szybko, nie wymagają długiego procesu termicznego. Gotujemy je krótko - jedynie od 3 do 5 minut, w osolonej, dowolonie przyprawionej wodzie. Krewetki mrożone - o ile nie zostały wcześniej obgotowane - gotujemy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, wybranych przypraw i octu winnego. W sprzedaży krewetki często są poddawane wstępnej obróbce termicznej i nadają się do bezpośredniego usmażenia czy duszenia. A można je przyrządzić na wiele bardzo smacznych sposobów, z których kilku, z radością już skorzystałam. Krewetki są smaczne na gorąco i na zimno. Podajemy je jako przystawki, zatopione w sosie, w cieście, usmażone na masełku z czosnkiem, w daniach z makaronem, z ryżem, kaszą, w tartach, w zapiekankach, szaszłykach czy zwyczajnie na kanapkach. Doskonale smakują z dodatkiem białego wina...

 

Moim ulubionym sposobem na krewetki, jest zatopienie ich w pysznym sosie z warzywami ...

 

Tagliatelle z krewetkami i cukinią

Jest to dość prosty i szybki sposób na cieszące oko danie z krewetkami. Sprawę ułatwia nam gotowy sos.

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • krewetki królewskie mrożone - 15 sztuk,
  • makaron Tagliatelle, wstążki - 5 gniazd,
  • cukinia młoda, mała i bezpestkowa - 1 sztuka,
  • sos słodko-kwaśny ze słoiczka (może być inny, np. pieczarkowy),
  • kapary w zalewie - kilkanaście sztuk,
  • pomidorki koktajlowe - kilka,
  • natka pietruszki,
  • Marynata do krewetek:
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki,
  • sok z cytryny - 3 łyżki,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • papryka czerwona słodka - 1/2 łyżeczki,
  • cukier - szczypta,
  • czosnek - 2 ząbki,


PRZYGOTOWANIE:

Krewetki rozmrozić, przepłukać zimna wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, paprykę mieloną, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę cukru wymieszać w szklance. Krewetki dokładnie połączyć z marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, po czym odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Przełożyć do płaskiego naczynia i uformować 5 zbliżonej wielkości gniazdek. Cukinię obrać (jeżeli ma młodą, miękką skórkę obieranie nie jest konieczne), umyć i ususzyć. Pokroić w pól-plastry. Pomidorki koktajlowe umyć, ususzyć i pokroić na cztery części. Natkę pietruszki przepłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć i porwać na małe listeczki. Krewetki wraz z marynatą wrzucamy na rozgrzana patelnie i smażymy często mieszając. Po ok 2 minutach dodajemy cukinie, mieszamy i smażymy przez ok 6-8 minut do miękkości krewetek. Sos słodko-kwaśny - ok 2/3 większego słoiczka - przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofali przez 40 sekund. Polewamy sosem każde gniazdo z makaronu, po czym kładziemy po 3 krewetki, cukinię, po kilka odsączonych kapar i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość ozdabiamy natką pietruszki. W razie potrzeby podgrzewamy w mikrofali. Podajemy na ciepło.

 

 

 

Krewetki królewskie w porach

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • krewetki królewskie mrozone, 250g,
  • por – 2 sztuki średniej wielkości (twarde czesci),
  • czosnek – 2 zabki,
  • melko kokosowe – 200ml (1/2 standardowej puszki),
  • curry – 1/2 lyzeczki (mozna wiecej),
  • sól,
  • sos sojowy ciemny– 1 lyzeczka,
  • sok z cytryny – 3 lyzki,
  • ocet balsamiczny – ½ łyżeczki,
  • imbir sproszkowany– 3 male szczypty,
  • kolendra mielona – 1/3 lyzeczki,
  • olej – 3 lyzki,
  • makaron ryzowy – 200g.

 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotowac w dobrze osolonej wodzie wedlug przepisu na opakowaniu, odcedzic. Krewetki rozmrozic i dokladnie osuszyc za pomoca recznika papierowego, posypac bardzo delikatnie sola. Pory i czosnek umyc, osuszyc i porkoic: pora w krazki, czosnek w drobna kosteczke. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek z porem, w razie potrzeby dodac troche wiecej oliwy. Smazyc, często mieszając przez około 4 minuty, az pod zmieknie, po czym dodac mleko  kokosowe, curry, sos sojowy, ocet balsamiczny, sok z cytryny i imbir, wymieszac, dodac krewetki. Smazyc przez około 2 minuty, Az krewetki zmienia kolor z szarego na rózowo-pomaranczowy, przewrócic kazda krewetke na druga strone i smazyc do zmiany koloru i miekkosci przez kolejne 2-3 minuty, dodac kolendre i wymieszac. Do zaostrzenia smaku , mozna dodac lyzeczke ostrej musztardy , np. rosyjskiej. Można doprawic do smaku sola. Podawac natychmiast po przyrządzeniu z makaronem ryzowym.

 

Krewetki z mleczkiem kokosowym

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 250g swiezych lub rozmrozonych, obranych krewetek,
  • ok 150ml mleczka kokosowego,
  • cebula,
  • mala, czerwona papryka (lub pól duzej),
  • 1-2 zabki czosnku,
  • curry, papryka, sól, kurkuma, bialy pieprz cukier,
  • 1-2 lyzki soku z cytryny,
  • maslo lub oliwa do smazenia.

 

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki oplukac i osuszyc. Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki tluszczu. Cebule i papryke pokroic w kosteczke, wrzucic na rozgrzany tluszcz, posypac delikatnie cukrem i smazyc zeszklenia cebuli. Dodac krewetki, mleczko kokosowe, sok z cytryny i przyprawy, gotowac bez przykrycia ok 10 minut, az krewetki beda miekkie. Na kilka minut przed zakonczeniem gotowania, dodac pokrojony w drobniutka kosteczke czosnek, po czym doprawic do smaku . Mozna dodac posiekana natke pietruszki lub natke selera. Podawac na goraco.

 

Makaron ryżowy w krewetkowym leczo

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • ok. 100-150g krewetek w zalewie,
  • 100g makaronu ryzowego,
  • 2-3 papryki,
  • 2-3 cebule,
  • 3-4 pomidory,
  • 2 lodygi selera,
  • 2 zabki czosnku,
  • duza garść startego, żółtego sera,
  • cukier, sól, sok z cytryny, vegeta, sos sojowy, pieprz ziolowy, papryka, curry, przyprawa meksykanska, mozna dodac przecier pomidorowy do smaku,
  • peczek kopru,
  • olej do smazenia.

 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ryzowy sporządzamy wg przepisu na opakowaniu. Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa obieramy i myjemy, pomidory sparzamy i ściągamy skore. Na patelni posmazamy na oleju cebule z papryka, które posypujemy lyzka cukru i sola. Dodajemy bardzo cienko pokrojona (wczesniej umyta i obrana z ,,nici’’) łodygę selera, mieszamy, lekko posypujemy pieprzem ziolowym, papryka, curry i najdelikatniej vegeta, dodajemy kilka kropel sosu sojowego, ewentualnie przecier pomidorowy do smaku , mieszamy, po czym dodajemy pomidory i pokrojony w kosteczke czosnek i wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy na malym ogniu, Gdy wszystko będzie miekkie, dodajemy starty ser zolty, tak aby się rozpuścił, przyprawe meksykanska i ewentualnie doprawiamy innymi przyprawami, można dodac sok z cytryny. Podajemy z makaronem ryzowym i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

 

 

 

Kuskus z krewetkami

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • ok 200g krewetek w zalewie (lub inne, ulubione, mozna usmazyc na masle z czosnkiem),
  • ok 150g szklanki kaszy kuskus,
  • 2 cebule,
  • lodyga selera naciowego,
  • 1 papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1 cukinia,
  • 2 zabki czosnku,
  • sol, pieprz, papryka, curry, vegeta do smaku,
  • olej do smazenia (3-4 lyzki).

 

PRZYGOTOWANIE:

Kuskus zalac wrzatkiem, ok pol centymetra ponad powierzchnie kaszy, doprawic vegeta do smak  , przykryc, i zostawic na okolo 10 min, aby kasza napeczniala. Cebule pokroic w kostke lub piorka, papryke w kosteczke, cukinie w dosc cienkie polpaski, czosnek w kosteczke, selera w cienkie paski, pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic w kostke. Krewetki - jezeli sa w zalewie, nie robimy nic, jezeli zamrozone, rozmrazamy i sparzamy lub podsmazamy na masle. Rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy cebule, ktora lekko posypujemy sola i cukrem, dodajemy papryke, seler, cukinie, keiszamy i posypujemy sola, pieprzem, papryka i odrobina curry i vegety, mieszamy. Podsmazamy na srednim ogniu i po ok 10 min dodajemy pomidory i czosnek, probujemy i w razie potrzeby doprawiamy wg uznania. Smazymy, az pomidory i czosnek zmiekna i calosc bedzie ugotowana, lecz nie rozgotowana, mozna na koniec dodac drobno pokrojona natke pietruszki. Warzywa wymieszac z kasza, mozna calosc podsmazyc dodajac odrobine oleju. Na wierzch ukladamy krewetki i posypujemy delikatnie koperkiem.

 

 

Krewetki mają lekko orzechowy, słodkawy smak, który można wkomponować w różnorodne dania. Ale nawet w wersji solo smakują wybornie :)

prymat