Czarodziejka w kuchni

Opublikowano: 05.05.2011
Autor: agnieszka189
Czarodziejka w kuchni
Czasami z kilku prostych składników można stworzyć coś, co tak wspaniale smakuje i wygląda, że smiało można to nazwać kulinarnym dziełem sztuki.




Jeżeli chcecie zaskoczyć rodzinę lub znajomych czymś co wspaniale wygląda i znakomicie smakuje to polecam taką właśnie Żółto-zieloną frittatę.
Robi się ją niezwykle łatwo i potrzeba niewielu składników.

Składniki:

6 jajek
mały brokuł
cukinia
ząbek czosnku
kawałek żółtego sera
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
koperek
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa z oliwek do natłuszczenia formy


Wykonanie:

Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku.
Obieraczką do warzyw kroimy cieniutkie paski z cukinii.
W natłuszczonym naczyniu do zapiekania układamy różyczki brokuła i zwinięte w ruloniki paseczki cukinii (jeśli są za wysokie można je przekroić na pół).
W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ser pokrojony w kostkę, sól, pieprz oraz siekany koperek i natkę pietruszki, dokładnie mieszamy a następnie zalewamy tą miksturą warzywa.
Posypujemy kukurydzą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 15-20 minut.


Moi znajomi byli pod wrażeniem i już chyba wiem dlaczego czasami nazywają mnie "czarodziejką w kuchni".







prymat