Cytrynowo mi....
Na obiad możemy przygotować np.: pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi. Potrzebujemy tylko:
1 dużą pierś z kurczaka,
1 kostkę rosołową,
2 łyżki oliwy lub oleju,
1 łyżkę masła klarowanego,
1,5 łyżki mąki pszennej,
sok z ½ małej cytryny,
1/2 pęczka koperku,
Sól,
pieprz,
20-25 dag makaronu- najlepiej ze szpinakiem,,
5 dag płatków migdałowych,
1 łyżkę oleju do ugotowania makaronu
100 ml śmietany 30 %
½ szklanki mleka
Kostkę rosołową mieszamy z dwoma łyżkami oliwy lub oleju, nacieramy przekrojoną na 3 kotlety pierś z kurczaka. Smażymy na patelni z grubym dnem (ja użyłam żeliwnej) bez dodatkowego tłuszczu. Masło roztapiamy, dodajmy 1,5 łyżki mąki i energicznie mieszamy aż połączy się dokładnie z tłuszczem. Dodajemy mleko, śmietanę i sok z cytryny. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy opłukany i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron (najlepiej średnie nitki ze szpinakiem) gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), rozkładamy na talerze. Polewamy sosem cytrynowo- koperkowym. Podsmażone piersi z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na makaronie z sosem. Płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej patelni i częścią posypujemy piersi z kurczaka, a częścią dekorujemy boki talerza.
Możemy także podać:
Dorsza w sosie cytrynowym,
czy zupę cytrynowo- imbirową,
które przedstawiałam we wcześniejszych wpisach na blogu, a na które przepis znajdziecie tutaj:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/182347/dorsz-w-sosie-cytrynowym.html
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/182950/zupa-cytrynowo-imbirowa.html
Po obiedzie proponuję podać:
Cytrusowy deserek, do którego przygotowania potrzebne są:
100 ml śmietany 30 %,
1 żółtko,
2,5 łyżki cukru,
1/2 małej cytryny,
1 pomarańcza,
melisa do dekoracji
Śmietanę dokładnie ubijamy z łyżką cukru. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem, po czym dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i chwilę razem miksujemy. Żółtko z cukrem wlewamy następnie do ubitej śmietany i razem miksujemy aż składniki się połączą. Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na małe kawałki i układamy w szklankach lub pucharkach do lodów. Przykrywamy warstwą bitej śmietany. Dekorujemy skórką z cytryny i melisą.
czy też mroźne cytryny, do których przygotowania potrzebujemy:
2 cytryny
1/5 szklanki białego wytrawnego wina
1/5 szklanki mleka
1 żółtko
3-4 łyżeczki cukru
1/2 słodkiej pomarańczy
Cytryny myjemy i zalewamy wrzątkiem na 3-4 minuty. Odcinamy kapelusze, wydrążamy cały środek (po wyciągnięciu mniej więcej połowy miąższu można cytrynę wywrócić na drugą stronę i wtedy łatwo nożem zetniemy cały miąsz). Wino zagotowujemy z 1 lyżeczką cukru, studzimy. Następnie ostudzone wino miksujemy niezbyt dokładnie z miąższem pomarańczy (bez skórek) oraz 7-8 łyżeczkami soku z cytryny (z kawałkami jej miąższu). Dobrze, gdy pozostaną nam kawałeczki miąższu owoców, które ładnie się później prezentują w deserze. Żółtko ubijamy z pozostałym cukrem i cały czas miksując dolewamy powoli gorące mleko, studzimy, a następnie dodajemy do wina z owocami i dokładnie mieszamy. Wydrążone cytryny wkładamy do foliowego woreczka, a przygotowaną winno- jajeczną masę do pojemniczka na mrożonki i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po upływie tego czasu, zmrożoną masę rozgniatamy widelcem i napełniamy nią zamrożone cytryny. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu przybrane listkami melisy.
Do kawy znakomicie pasują także: muffinki cytrynowe z nutellą.
Do ich upieczenia potrzeba:
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki + 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
0,5 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
10 dag masła,
2 średnie jaja surowe,
1 szklanka mleka,
1 średnia cytryna
4 łyżki nutelli
Mąki mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy, studzimy, dodajemy mleko i jajka i dokładnie miksujemy. Zmiksowane składniki dodajemy do sypkich i mieszamy łyżką. Cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym po czym skórkę ścieramy na drobnych oczkach. Na koniec wyciskamy sok z cytryny i wraz ze skórką i nutellą dodajemy do ciasta, mieszamy. Przygotowane ciasto wlewamy do papilotek na muffinki, ułożonych w blaszce, i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190-200 stopni.
oraz lekkie wafle z jajeczno- cytrynową bitą śmietaną. Aby je przygotować musicie się zaopatrzyć w:
100 ml śmietany 30 %,
2-3 lekkie wafle pszenno- ryżowe,
2,5 łyżki cukru,
1/2 małej cytryny,
1 żółtko surowe,
oraz melisę do dekoracji.
Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru. Żółtko miksujemy z 1,5 łyżki cukru, dodajemy sok z połowy małej cytryny i dalej miksujemy. Dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy razem jeszcze 20-30 sekund. Cytrynową śmietaną smarujemy lekkie wafle pszenno- ryżowe. Dekorujemy listkami melisy i skórką z cytryny.
Oczywiście w/w przepisy, ale także inne, znajdziecie w mojej księdze https://www.doradcasmaku.pl/moja-ksiega-przepisow.html