Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowo mi....

Cytryna znana jest ze swych właściwości leczniczych, a to przede wszystkim pomocniczego działania w leczeniu przeziębienia, migreny czy kataru, oczyszczania organizmu z toksyn, ale także bogatego zastosowania w kosmetyce- doskonale bowiem rozjaśnia i nawilża, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w produkcji kremów do rąk i do twarzy. Stosowana jest także, jak przykazała „Babunia”: wcieramy ją w paznokcie, aby nie pękały i nie rozdwajały się, przygotowujemy maseczkę z miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny i ratujemy zniszczone włosy, czy też moczymy skórkę z cytryny w occie i przykładamy na całą noc na odciski, aby same „odeszły”… Jej właściwości można mnożyć i mnożyć…, więc dlaczego wykorzystujemy ją w kuchni tak rzadko i dodajemy głównie do herbaty i drinków ? Przecież wspaniale też smakuje i pachnie, a przy tym można z jej pomocą wyczarować pyszne desery, ale i obiad :D

Na obiad możemy przygotować np.: pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi. Potrzebujemy tylko:

1 dużą pierś z kurczaka,

 1 kostkę rosołową,

 2 łyżki oliwy lub oleju,

 1 łyżkę masła klarowanego,

 1,5 łyżki mąki pszennej,

 sok z ½ małej cytryny,

 1/2 pęczka koperku,

Sól,

pieprz,

 20-25 dag makaronu- najlepiej ze szpinakiem,,

 5 dag płatków migdałowych,

 1 łyżkę oleju do ugotowania makaronu

100 ml śmietany 30 %

½ szklanki mleka

 

Kostkę rosołową mieszamy z dwoma łyżkami oliwy lub oleju, nacieramy przekrojoną na 3 kotlety pierś z kurczaka. Smażymy na patelni z grubym dnem (ja użyłam żeliwnej) bez dodatkowego tłuszczu. Masło roztapiamy, dodajmy 1,5 łyżki mąki i energicznie mieszamy aż połączy się dokładnie z tłuszczem. Dodajemy mleko, śmietanę i sok z cytryny. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy opłukany i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron (najlepiej średnie nitki ze szpinakiem) gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), rozkładamy na talerze. Polewamy sosem cytrynowo- koperkowym. Podsmażone piersi z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na makaronie z sosem. Płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej patelni i częścią posypujemy piersi z kurczaka, a częścią dekorujemy boki talerza.

 

 

 

Możemy także podać:

Dorsza w sosie cytrynowym,

 

 

 

czy zupę cytrynowo- imbirową,

 

 Cytrynowo mi....

 

które przedstawiałam we wcześniejszych wpisach na blogu, a na które przepis znajdziecie tutaj:

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/182347/dorsz-w-sosie-cytrynowym.html

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/182950/zupa-cytrynowo-imbirowa.html

 

Po obiedzie proponuję podać:

 

Cytrusowy deserek, do którego przygotowania potrzebne są:

 

100 ml śmietany 30 %,

 1 żółtko,

 2,5 łyżki cukru,

 1/2 małej cytryny,

 1 pomarańcza,

melisa do dekoracji

 

Śmietanę dokładnie ubijamy z łyżką cukru. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem, po czym dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i chwilę razem miksujemy. Żółtko z cukrem wlewamy następnie do ubitej śmietany i razem miksujemy aż składniki się połączą. Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na małe kawałki i układamy w szklankach lub pucharkach do lodów. Przykrywamy warstwą bitej śmietany. Dekorujemy skórką z cytryny i melisą.

 

 Cytrynowo mi....

 

czy też mroźne cytryny, do których przygotowania potrzebujemy:

2 cytryny

1/5 szklanki białego wytrawnego wina

1/5 szklanki mleka

1 żółtko

3-4 łyżeczki cukru

1/2 słodkiej pomarańczy

 

Cytryny myjemy i zalewamy wrzątkiem na 3-4 minuty. Odcinamy kapelusze, wydrążamy cały środek (po wyciągnięciu mniej więcej połowy miąższu można cytrynę wywrócić na drugą stronę i wtedy łatwo nożem zetniemy cały miąsz). Wino zagotowujemy z 1 lyżeczką cukru, studzimy. Następnie ostudzone wino miksujemy niezbyt dokładnie z miąższem pomarańczy (bez skórek) oraz 7-8 łyżeczkami soku z cytryny (z kawałkami jej miąższu). Dobrze, gdy pozostaną nam kawałeczki miąższu owoców, które ładnie się później prezentują w deserze. Żółtko ubijamy z pozostałym cukrem i cały czas miksując dolewamy powoli gorące mleko, studzimy, a następnie dodajemy do wina z owocami i dokładnie mieszamy. Wydrążone cytryny wkładamy do foliowego woreczka, a przygotowaną winno- jajeczną masę do pojemniczka na mrożonki i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po upływie tego czasu, zmrożoną masę rozgniatamy widelcem i napełniamy nią zamrożone cytryny. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu przybrane listkami melisy.

 

 

Do kawy znakomicie pasują także: muffinki cytrynowe z nutellą.

 

Do ich upieczenia potrzeba:

 

1,5 szklanki mąki pszennej,

 0,5 szklanki + 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,

 0,5 szklanki cukru,

 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

 10 dag masła,

 2 średnie jaja surowe,

 1 szklanka mleka,

 1 średnia cytryna

 4 łyżki nutelli

 

Mąki mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy, studzimy, dodajemy mleko i jajka i dokładnie miksujemy. Zmiksowane składniki dodajemy do sypkich i mieszamy łyżką. Cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym po czym skórkę ścieramy na drobnych oczkach. Na koniec wyciskamy sok z cytryny i wraz ze skórką i nutellą dodajemy do ciasta, mieszamy. Przygotowane ciasto wlewamy do papilotek na muffinki, ułożonych w blaszce, i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190-200 stopni.

 


oraz lekkie wafle z jajeczno- cytrynową bitą śmietaną. Aby je przygotować musicie się zaopatrzyć w:

100 ml śmietany 30 %,

 2-3 lekkie wafle pszenno- ryżowe,

 2,5 łyżki cukru,

 1/2 małej cytryny,

 1 żółtko surowe,

 oraz melisę do dekoracji.

 

Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru. Żółtko miksujemy z 1,5 łyżki cukru, dodajemy sok z połowy małej cytryny i dalej miksujemy. Dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy razem jeszcze 20-30 sekund. Cytrynową śmietaną smarujemy lekkie wafle pszenno- ryżowe. Dekorujemy listkami melisy i skórką z cytryny.

 

 

Oczywiście w/w przepisy, ale także inne, znajdziecie w mojej księdze https://www.doradcasmaku.pl/moja-ksiega-przepisow.html

Lotar 24.11.2011 22:37
Ależ u Ciebie pysznie, wszystkiego bym po trochu spróbowała...!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak