Cykl: Poznaj regionalne smaki: Kuchnia Wielkopolska

Wielkopolanie określani są przydomkiem "poznańska pyra". Dominującą rolę w kuchni Wielkopolskiej odgrywają ziemniaki, zwane tutaj inaczej kartoflami lub pyrkami.
Jedną z najbardziej popularnych potraw jest zupa z ziemniaków, zwana ślepe ryby albo rzadkie pyrki, która na wielkopolskich stołach pojawia się do dzisiaj, wbrew pomysłowej nazwie nie jest to nic innego jak mocno zaprawiona śmietaną i koperkiem kartoflanka. Najbardziej charakterystycznymi zupami jest również czernina, oraz siemieniucha, czyli zupa z siemienia lnianego z jagłami (kaszą jaglaną). Tradycyjnym daniem w kuchni Wielkopolan są pyry z gzikiem - ziemniaki z białym serem przyrządzanym ze śmietaną i cebulą lub szczypiorkiem czy plyndze - placki ziemniaczane.
Do tradycyjnych dań należy także pieczona kaczka z jabłkami, ziemniaczane pyzy z farszem mięsnym lub sosem. Popularne w Wielkopolsce są kluchy na łachu, czyli pyzy gotowane na parze w towarzystwie mięs i gęstych sosów. Poznaniacy zajadają się również szagówkami (kluski z ziemniaków i mąki krojone na ukos) oraz kulankami (okrągłe kluski z surowych ziemniaków).
Od wielu lat poznańskim zwyczajem jest pieczenie na św. Marcina (11 listopada) rogali świętomarcińskich, nadziewanych masą z białego maku z bakaliami.
Poznańskie szagówki z boczkiem
Tradycyjne kopytka znane w Wielkopolsce pod nazwą "szagówki", czyli kluski krojone na szagę.
Składniki: 50 dag ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąką pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli łyżka smalcu 100 g boczku wędzonegoZiemniaki oczyścić, obrać i ugopraskę. Dodać mąkę pm jajko i sól. Całość zagnieść. Ciasto podzielić, z każdej części uformować wałek o średnicy 2-3 cm. Wałek lekko ugnieść i kroić na skos co ok. 2 cm. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch. Szagówki odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Na patelni posmażyć boczek i dodać kluski, i podsmażać aż do przyrumienienia. Szagówki można podawać również z dowolnym sosem.


