Kuchnia lubelska to jeden z najsmaczniejszych regionów kulinarnych Polski, słynie z wielu rodzajów pierogów m.in. pieczonych pierogów z gryczanym farszem, zwanych gryczakami. Nie można zapomnieć o tradycyjnych pierogach ruskich, z kapustą czy owocami. Jak wskazuje legenda pierogi na Lubelszczyznę przywędrowały ze św. Jackiem który po najazdach Mongołów karmił ubogich pierogami własnego wyrobu.
Popularne do dziś są także lubelskie cebularze, jak również regionalny forszmak-(pożywny gulasz z ogórkami kiszonymi), które były tradycyjnymi potrawami zamieszkujących na Lubelszczyźnie Żydów. Cebularze to jeden z najbardziej charakterystycznych produktów w województwie lubelskim. Niepowtarzalnych zapach smażonej cebulki, złocisty kolor, czy chrupiąca skóra sprawiają, że każdy z turystów musi spróbować tego regionalnego przysmaku.
Kuchnia lubelska jest jedną najprostszych kuchni, oparta na produktach skrobiowych. Zaskakuje także różnymi smacznymi miodami, słodkimi nalewkami, sękaczami i korowajami-(rodzaj tradycyjnego kołacza).
Cebularze pełnoziarniste
Ciasto na 12 porcji: 50 g drożdży świeżych1 szklanka ciepłego mleka2 łyżeczki cukru400 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 4 łyżki oleju Farsz: 5 dużych cebul 3 łyżki masła 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli szczypta gałki muszkatołowej szczypta majeranku pieprz Ponandto: 200 g sera żółtego siemie lniane 3 łyżki mlekaW miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier oraz ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na ok. 10 min. Mąkę przesiać, dodać żółtko, sól, olej oraz drożdże, wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Odstawić na ok 1 h. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle. Podlać wodą i dusiać aż do odparowania płynu, doprawić. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kulek(60g). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, każdą kulkę spłaszczyć dłonią, odstawić na chwilę do wyrośnięcia i następnie przy pomocy szklanki robimy zagłębienie. Na każdą wyłożyć łyżkę farszu i starty ser. Brzegi posmarować mlekiem i posypać siemię lnianym. Tak przygotowane cebularze wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 min w temp. 200 stopni.