Ćwikła Przystawki Świąteczne cz II

Opublikowano: 18.03.2013
Autor: danusia19671
Ćwikła  Przystawki  Świąteczne cz II
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć ćwikły do wędlin. Jak co roku sama robię tą pyszną ćwikłę, można kupić w sklepie gotową ćwikłę, ale to nie to samo, co domowa.

Ćwikła  Przystawki  Świąteczne cz II

SKŁADNIKI:

buraki ćwikłowe -1 kg

cukier

kwasek cytrynowy

sól

chrzan -0,10 kg

 PRZYGOTOWANIE:

Buraki umyć, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane i obrane buraki zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chrzan umyć, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce, doprawić solą i kwaskiem. Buraki wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku.

prymat