Ich wykonanie jest proste, ale pracochłonne. Zapewniam Was jednak, że pozytywnie Was zakoczą, smakiem i wyglądem.
Cukiniowe "ziemniaczki"
SKŁADNIKI:
1 cukinia,
1 jajko,
ser feta 1/2 szklanki,
koperek świeży posiekany 2 łyżki,
maka 2 łyżki,
bułka tarta 2/3 szklanki,
mąka do obtoczenia,
sól 1/2 łyżeczki,
kminek 1/3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki (nie obieramy), usuwamy pestki i ścieramy ją na małych oczkach tarki.
Odlewamy powstały podczas ścierania sok, solimy ją 2 szczyptami soli i odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie ponownie odciskamy powstały sok. Cukinię po odciśnięciu przekładamy do miski i dodajemy pokruszony ser feta, odmierzoną bułkę tartą, mąkę oraz posiekany drobno świeży koperek.
Wsypujemy dodatkowo kminek, wbijamy jajko i ewentualnie doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kuleczki, a następnie obtaczamy je w mące.
"Ziemniaczki" smażymy na wolnym ogniu w głębokim oleju na złoty kolor. Po upieczeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego :)
Świetnie smakują same, sprawdzą się również do dań mięsnych czy przystawka.