Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co w trawie piszczy.. cz. 8

Niby kotlet, niby chips,
a tu w środku siedzi liść.
Są cieniutkie, są chrupiące
A ponadto nietuczące!

Zasatnawiacie się co to takiego?

 

Moja dzisiejsza propozycja to smaczna przekąska z wykorzystaniem babki lancetowatej! Poprzednio prezentowałam sok z tej rośliny, dlatego nie będę po raz kolejny jej opisywać, jednak zapewniam, że jak każdy chwast tu prezentowany, jest bardzo zdrowy!

 

W błyskawiczny sposób możemy przygotować smaczną przekąskę z tej rośliny, która obficie rośnie w koniczynie oraz na trawnikach. Tak jak w powyższym 'wierszyku' te niby kotleto - chipsy są bardzo chrupiące i cieniutkie :)

 

Co w trawie piszczy.. cz. 8

 

Powyższe zdjęcie przedstawia efekt końcowy - bardzo prosty przepis zamieszczam poniżej.

 

liścia babki lancetowatej
1 jajko
0,5 szklanki mleka
szczypta soli
garść bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

 

Zebrane liścia dokładnie myjemy pod bierzącą wodą, a następnie odkładamy do czasu aż nie będą wilgne lub przecieramy jednorazowym ręcznikiem. Z pozostałych składników robimy gładkie ciasto. Na rozgrzany na patelni olej układamy liścia babki lancetowatej, które wcześniej dokładnie 'oblepiamy' w cieśćie. Smażymy chwilkę po obu stronach - jemy na ciepło lub zimno.

 

Mysiunia 28.05.2011 12:52
bardzo dziękuję za miłe słowa:)
Karolina92 28.05.2011 12:47
bardzo mi się podoba Twój blog :) Niezły pomysł na serię, gratuluję! świetne, rymowane wstępy! Mam nadzieję, że zostaniesz blogerem miesiąca :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak