Co w trawie piszczy.. cz. 20

Opublikowano: 20.05.2012
Autor: Mysiunia
Co w trawie piszczy.. cz. 20
Kolejny pomysł na zastosowanie pokrzyw, tym razem - drugie danie.

To już 20 odsłona kulinarnych wariacji z polnych chwastów, podczas których ukazałam blisko 30 przepisów na dania i desery z wykorzystaniem takich roślin jak mniszek polny, tasznik, liście brzozy, dziki bez, stokrotek, czy babki lancetowatej. Najbardziej jednak upodobałam sobie pokrzywy - nie tylko ze względu na ich cenne właściwości, ale przede wszystkim za ich wspaniały, niepowtarzalny smak :)

 

Ostatnimi czasy zaprezentowałam pomysły na pokrzywowe śniadanie, zupe krem, a teraz chcę zaproponować przepis na smaczne drugie danie w wersji nieco mniej tradycyjnej :) Nie będzie to zwyczajowy kawałek mięsa, ziemniaki i surówka, będzie prosto, szybko i smacznie :) Chcę zaprezentować przepis na makaronowe danie z pokrzywowym sosem na bazie topionego serka.

 

 

Ten przepis jest w pełni autorski, robiony metodą prób i błędów, jednak efekt był lepszy jak ten w planach. Sos był wyśmienity i idealnie komponował się ze smakiem makaronu - spróbujcie koniecznie :)

 

 

Składniki:
200 gram makaronu
40 sztuk pokrzyw
100 gram śmietankowego serka topionego
3/4 szklanki śmietany 30%
1,5 cebuli
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła roślinnego
sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Na początku musimy zebrać potrzebne do przygotowania dania pokrzywy. Pokrzywy zbieramy z dala od dróg, aby nie były zanieczyszczone oraz z dala od pól uprawnych, które mogą być pryskane. Zbieramy tylko górne części pokrzyw, a następnie myjemy je pod bieżącą, letnią wodą – nie zaparzamy gdyż utracą swoje cenne właściwości. Następnie pokrzywy dość cienko siekamy (przez rękawiczkę), po posiekaniu pokrzywy już nie parzą i można je dotykać gołymi rękoma.

 

 

Obraną cebulę kroimy w kostkę, natomiast czosnek bardzo drobno siekamy, lub przeciskamy przez praskę, warzywa razem z posiekanymi pokrzywami smażymy na patelni z dodatkiem masła roślinnego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

W chwili kiedy cebulka się ładnie zarumieni wlewamy śmietankę, a gdy zacznie wrzeć dodajemy śmietankowy serek topiony i ciągle mieszając podsmażamy nasz sos na wolnym ogniu do czasu a serek się rozpuści i zagęści. Całość doprawiamy do smaku wedle uznania. Między czasie, gdy przygotowujemy sos, nastawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy go około 13-15 minut.

 

 

Gorący makaron wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerze. Całość polewamy przygotowanym sosem pokrzywowym – smak rewelacyjny!

 

 

Świeże pokrzywy służą jedynie do dekoracji i nie należy ich jeść :) Danie składa się z niewielu składników i bardzo dobrze smakuje - idealny pomysł na wiosenny obiad z porcją naturalnych witamin :)

prymat