Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co w trawie piszczy.. cz. 2

Z cyklu \"Co w trawie piszczy..\" i smaczna przekąska z liści :)

Tak jak obiecałam tydzień temu, zamieszczam dziś kolejny wpis dotyczący przygotowania potraw z chwastów. Ponadto ostatnie wyróżnienie zmotywowało mnie tak bardzo, że od rana przyrządzam smaczne dania z tego, co znalazłam w trawie:) Niestety na codzień mieszkam w Krakowie i nie mam możliwośći eksperymentowania ze zdrowym żywieniem, jednak w każdy weekend nadrabiam zaległości i dokarmiam rodzinę zieleniną:) Na szczęście nikt nie narzeka (choć ciężko było przekonać tatę do potrawki z pokrzyw, ale w ostateczności mu bardzo posmakowała:) ).

 

Przekąskę, którą dziś zaprezentuję wykonałam również z mniszka lekarskiego, jednak tym razem wykorzystałam jego zielone listki, a nie jak ostatnio kwiatuszki. Jest to świetne rozwiązanie! Sałata w przydomowych ogródkach jeszcze nie rośnie, a jeśli już to jest bardzo mała, natomiast kupiona w sklepie jest naszpikowana nawozami i opryskami, co na pewno nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Więc z czego zrobić sałatkę, aby było smacznie i zielono? Odpowiedź jest prosta - z mniszka lekarskiego! Potrzeba nam 5 minut, aby nazbierać z łąki świeże, ekologiczne i całkiem darmowe liścia mleczy, a potem w bardzo łatwy sposób przygotować smaczną i kolorową przekąskę na śniadanie.

 

O cudownych właściwościach mniszka lekarskiego pisałam poprzednim razem, dlatego niezdecydowanych odsyłam do pierwszej części "Co w trawie piszczy.." Ponadto jako pierwsze dodam zdjęcie, przedstawiające apetyczną sałatkę, a następnie bardzo prosty przepis:)

 

Co w trawie piszczy.. cz. 2

 

Składniki:

1 serek wiejski
4 rzodkiewki
szczypiorek
5-6 młodych liści mniszka lekarskiego
sól
pieprz

 

Liście mniszka myjemy, a następnie wkładamy do miski z osoloną, zimną wodą i pozostawiamy na 10 - 15 minut. W ten sposób listki utracą smak goryczki. Do serka wiejskiego dodajemy posiekany drobno szczypiorek oraz pokrojoną w talarki rzodkiewkę. Liścia mniszka lekarskiego rwiemy w rękach na małe kawałki (grubsze częsci łodyżki można odrzucić). Całość doprawiamy do smaku pieprzem i mieszamy. Gotowe!

 

W szybki sposób mamy smaczną, lekką i pełną witamin przekąskę! Z zastosowaniem chwastów:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak