Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co w trawie piszczy.. cz. 11

Moc suszonych chwastów !!

W ubiegłym tygodniu prezentowałam lecznicze działania suszonej mięty oraz pędów sosny. Dziś chcę zaprezentować trzy kolejne rośliny: Pokrzywę, Tasznik i Stokrotkę. Każda inna, każda na swój sposób ładna, lecz jedno je łączy – moc uzdrawiania! Być może słowo to zostało użyte na wyrost, jednak wszystkie 3 rośliny mają pozytywny wpływ na nasz organizm, co postaram się teraz przybliżyć.

 

Co w trawie piszczy.. cz. 11

 

Pokrzywa poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Pobudza czynność wydzielniczą żołądka, trzustki i wątroby. Działa moczopędnie, dlatego jest wskazana dla osób leczących się na kamice nerkową. Ponadto obniża poziom cukru we krwi. Wyciągi z liści i korzeni poprawiają odporność, a maceraty z korzeni pokrzywy zapobiegają przerostowi prostaty.

 

  Tasznik stosowany jest jako środek hamujący krwawienia o różnym podłożu – menstruacyjne, z przewodu pokarmowego, z nosa oraz z dróg moczowych

 

Stokrotki stosuje się przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Herbatę  z suszonych kwiatków poleca się również przy złej przemianie materii i przy nieregularnych cyklach menstruacyjnych . Napar ziela stokrotki obniża ciśnienie krwi oraz przeciwdziała miażdżycy, toteż polecany jest dla osób starszych.  Zewnętrznie rozdrobnione świeże liście przyspieszają gojenie się drobnych zranień.

 

To tyle książkowej wiedzy na temat tych roślin. O znalezienie ich wcale nie jest trudno, a zwłaszcza pokrzyw. Aby móc stosować naturalny sposób leczenia różnych dolegliwości przez cały rok warto pomyśleć już teraz i zamknąć trochę witamin w słoiki.

 

Co w trawie piszczy.. cz. 11

 

Rośliny przeznaczone do suszenia zawsze zbieramy w pogodny dzień. Kwiatki stokrotki oraz młode części pokrzywy układamy na parapecie zachodniego okna na papierze śniadaniowym, ziele tasznika najlepiej jest przewiązać wstążką i suszyć wiszącą. Po ok. 2 tygodniach suche stokrotki i pokrzywy możemy przełożyć do słoiczków, które po zamknięciu należy wstawić do suchego i cienistego miejsca, ziela tasznika należy włożyć do papierowej torebki (np. po cukrze) i również ulokować w suchym miejscu. Pokrzywę i stokrotki zalewamy gorącą wodą, natomiast  ziele tasznika ciepłą i pijemy dopiero wtedy gdy wystygnie w niedużych ilościach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak