Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co do barszczu?

Święta się zbliżają, a ja nie wiem na co najbardziej nie mogę się doczekać. Na makowca? Nie... Na piernik? Nie... Na prezenty? :-) Też nie! Na barszcz Wigilijny - Tak to jest to! Ale do tego barszczyku muszę mieć w ręce pyszny dodatek.

Kruche babeczki z kapustą i grzybami

 

PRODUKTY:

 

Na ciasto:


300g mąki pszennej
Kostka margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli

 

Na farsz:


1 łyżka oleju
200g kapusty kiszonej
6 pieczarek
70g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu


dodatkowo:


Sucha fasola
Folia aluminiowa



WYKONANIE:


Farsz:


Suszone grzyby moczyć przez ok. 30 minut, kapustę drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i drobno pokrojone grzyby. Smażyć przez 5 minut. Dodać kapustę i smażyć kolejne 5 minut. Podlać wodą, przykryć pokrywką i dusić aż do miękkości. W czasie duszenia podlewać wodą.
Na koniec doprawić.



Ciasto:


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek, sól, żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystko drobno posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki żeby się nie kleiło ).

Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować i wyciąć szklanką koła, wyłożyć nimi foremki wysmarowane margaryną. Z reszty ciasta wyciąć foremką gwiazdki. Wszystko ponownie włożyć do lodówki na ok. 30 minut ( dzięki temu ciasto się nie skurczy podczas pieczenia ).

Z folii wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek, wyłożyć nią ciasto i wysypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut.

Po tym czasie wyciągąć babeczki, wyrzucić folię z fasolą i nałożyć farsz, który następnie przykrywamy gwiazdką.
Pieczemy aż całość się ładnie zarumieni.

 

Smacznego!

 

Co do barszczu?

 

Co do barszczu?


Paszteciki do barszczu

 

PRODUKTY:


Na 25 pasztecików

250g mąki pszennej
25g drożdży świeżych
125g margaryny
0,5 szklanki śmietany
0,5 łyżeczki soli


Farsz:


500g pieczarek
1 duża cebula
Sól, pieprz do smaku


Na wierzch:


Jajko
Kminek

 

WYKONANIE:


Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, smażyć kilka minut i doprawić do smaku.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, margarynę i śmietanę rozmieszaną z drożdżami. Posiekać nożem i zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować, nakładać farsz i lepić pierożki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem.

Piec w 180' ok. 20 minut.

 

Co do barszczu?

 

Co do barszczu?

 

Smacznego!

 

-Natka- 12.12.2012 15:05
przepiękne zdjęcia, a te babeczki bardzo mi się podobają :)
miszelka 11.12.2012 11:09
zdjęcia piękne, jedzenie też :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak