Co do barszczu?
Kruche babeczki z kapustą i grzybami
PRODUKTY:
Na ciasto:
300g mąki pszennej
Kostka margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
Na farsz:
1 łyżka oleju
200g kapusty kiszonej
6 pieczarek
70g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
dodatkowo:
Sucha fasola
Folia aluminiowa
WYKONANIE:
Farsz:
Suszone grzyby moczyć przez ok. 30 minut, kapustę drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i drobno pokrojone grzyby. Smażyć przez 5 minut. Dodać kapustę i smażyć kolejne 5 minut. Podlać wodą, przykryć pokrywką i dusić aż do miękkości. W czasie duszenia podlewać wodą.
Na koniec doprawić.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek, sól, żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystko drobno posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki żeby się nie kleiło ).
Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować i wyciąć szklanką koła, wyłożyć nimi foremki wysmarowane margaryną. Z reszty ciasta wyciąć foremką gwiazdki. Wszystko ponownie włożyć do lodówki na ok. 30 minut ( dzięki temu ciasto się nie skurczy podczas pieczenia ).
Z folii wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek, wyłożyć nią ciasto i wysypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut.
Po tym czasie wyciągąć babeczki, wyrzucić folię z fasolą i nałożyć farsz, który następnie przykrywamy gwiazdką.
Pieczemy aż całość się ładnie zarumieni.
Smacznego!
Paszteciki do barszczu
PRODUKTY:
Na 25 pasztecików
250g mąki pszennej
25g drożdży świeżych
125g margaryny
0,5 szklanki śmietany
0,5 łyżeczki soli
Farsz:
500g pieczarek
1 duża cebula
Sól, pieprz do smaku
Na wierzch:
Jajko
Kminek
WYKONANIE:
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, smażyć kilka minut i doprawić do smaku.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, margarynę i śmietanę rozmieszaną z drożdżami. Posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować, nakładać farsz i lepić pierożki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec w 180' ok. 20 minut.
Smacznego!