Ciekawa fuzja smaków – banan

Poniżej dwa przykłady przepisów, które zrobiłam z ciekawości i bardzo mi przypadły do gustu.
Indyjska sałatka ziemniaczana z bananem.
Składniki:
Ziemniaki (300 gram), banan (1 dojrzały), świeża kolendra (kilka listków), curry (1 łyżeczka), papryka mielona (1/2 łyżeczki), cynamon (1/2 łyżeczki), chili (szczypta), sok z cytryny (kilka kropli), sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki (najlepiej młode) ugotować w skórce, po przestygnięciu obrać i pokroić w kostkę. Banana pognieść widelcem, kolendrę opłukać i pokroić drobniutko, dodać śmietanę (w oryginale była oliwa extra), cynamon i sok z cytryny aby banan zaraz nie ściemniał. Curry chwilę podgrzać na patelni i dodać do banana z papryką mieloną. Na końcu chilli (można też dodać trochę ziaren gorczycy). Wszystko razem wymieszać i schłodzić w lodówce. Zaskakująco smaczna, polecam
Sałatka egzotyka z bananem (wersja wzbogacona).
Składniki:
Ziemniak (2 sztuki), banan (1 sztuka), miąższ kokosa (kilkanaście kostek), cebula (1 sztuka), papryka (1/2 sztuki), groszek konserwowy (2 łyżki), masło lub oliwa (do smażenia ok. 1 łyżeczka), jogurt naturalny gęsty (1-2 łyżki)kolendra świeża (kilka listków), kurkuma (1 łyżeczka), gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki), chili (szczypta), sól (1/2 łyżeczki) i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić, następnie obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, paprykę pokroić w kostkę a banana w plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać ziemniaki, banana, kokos i paprykę oraz przyprawy (kurkumę, gałkę, sól, pieprz). Dusić około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Dodać groszek i 1-2 łyżki gęstego jogurtu, wymieszać. Posypać chili (opcja). Gotowe.
S m a c z n e g o .
link do wpisu:
"ciekawa fuzja smaków - korzeń pietruszki"
"ciekawa fuzja smaków - jabłko"