Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciekawa fuzja smaków – jabłko

Jabłko to taki nasz polski znany owoc i wydawałoby się, że nie może nas niczym zaskoczyć.. a jednak w kuchni orientalnej, przyrządza się je inaczej i zupełnie inaczej smakuje. Warto spróbować.

sos jabłkowo curry do ryżu


Spotyka się taką fuzję smaków w Azji ale też i w Anglii. 

 

Ciekawa fuzja smaków – jabłko
 


Składniki (na 2 porcje):

Jabłka (2 średnie), cebula (1 mała), curry (1 łyżeczka), oliwa lub masło (do smażenia), ocet winny (1 łyżeczka), do smaku: sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa.


Przygotowanie: 

Jabłka można obrać ze skórki, ja tego nie robię. Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. W garnku zagotować małą ilość(około pół szklanki) wody i wsypać jabłka, przykryć pokrywką i gotować czasem mieszając aż zaczną się rozpadać (u mnie to było 5 minut). Cebulę obrać i podsmażyć na oliwie. Posolić. Podsmażoną cebulę dodać do jabłek, wsypać curry, gałkę, chilli i pieprz. Dusić 2 minuty a następnie rozbić blenderem na mus, na końcu zmieszać z octem winnym. Tak przyrządzony sos podawać do ryżu z warzywami przygotowanymi na słono wg gustu.

 


Sałatka marokańska

 

Ciekawa fuzja smaków – jabłko 


Składniki:

Jabłko (1 duże), cebula (1 średnia), papryka czerwona (1/2 sztuki), pomidor (1/2 sztuki), sezam (1 łyżeczka), masło klarowane (1 łyżeczka), kurkuma (1 łyżeczka), kolendra świeża (kilka listków), sól i pieprz do smaku, opcjonalnie rozmaryn (mała gałązka).

 

Przygotowanie:

Jabłko obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i pomidor umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, rozmaryn (kilka listków, opcjonalnie) oraz jabłko przyprawić solą, pieprzem i podsmażyć 5 minut. Dodać paprykę, pomidor, kurkumę i czosnek. Zamieszać. Dusić kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, zimne zmieszać z zieloną świeżą kolendrą i wstawić do lodówki na min 1 godz. Przed podaniem uprażyć sezam na patelni i posypać sałatkę.

 

Ciekawa fuzja smaków – jabłko


S m a c z n e g o .

 

 

link do wpisu:

„ciekawa fuzja smaków – banan”

"ciekawa fuzja smaków - korzeń pietruszki"

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak