Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowe o smaku kajmaku i czekolady jak zebra.

Przepyszne ciasto , którego przepis znalazłam na stronie CinCin.Upiekłam , sprobowałam ....niebo wgębie!

KRUCHY SPÓD:

mąka krupczatka-150 g
cukier puder-5 łyżek
masło-100 g
zółtka -2

MASA SEROWA:

twaróg tłusty-750 g
serek mascarpone- 250 g
cukier-1/2 szkl
jaja-6
mąka pszenna- 5 łyżek
mąka ziemniaczana- 6 łyżek
mleko- 2/3 szkl
masło stopione - 50 g
masa kajmakowa w puszce
gorzka czekolada- 100 g

DODATEK:

gazeta Wyborcza lub inna podobna


JAK ROBIMY CIASTO:

Wszystko razem zagniatamy , wkladamy do lodówki na 1/2 h.Potem wałkujemy , wykładamy blachę , podpiekamy 10 minut w 200 C.

JAK ROBIMY MASĘ:

Oddzielamy białka od żółtek .Żółtka ubijamy , dodajemy ser,mleko , masę kajmakową ,stopione masło ,mąki razem wymieszane.Dokladnie mieszamy składniki .Masę dzielimy na pół , do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę .Białka ubijamy , dodajemy pod koniec cukier .Dodajemy po polowie do każdej z mas.

Gazety są po to , aby owinąć boki tortownicy .Namoczone pełnią rolę kąpieli wodnej , parują idzięki temu ciasto jest niezwykle puszyste  , a ciasto nie przypala się nawet w 250 C.
Gazety moczymy w wodzie , owijamy boki tortownicy .

Na podpieczone ciasto wylewamy na przemian masę , aby uzyskać efekt zebry , wykladamy łyżką masę , zaczynając od środka tortownicy .
Pieczemy w 250 C 15 minut .Wyjmujemy ciasto ,piekarnik studzimy do 160 C , opaski zdjąć , namoczyć , obłozyć z powrotem , piec ciasto okolo 1 h.Ciasto wystudzić i włozyć do lodówki .Polewamy masą kajmakową .

SMACZNEGO!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak