Ciasto, które zachwyca pięknym kolorem i smakiem. Przy tym bardzo proste do przygotowania, bo wystarczy tylko zmiksować ze sobą składniki i ciasto upiec ;)
Gorąco polecam :)
Ciasto dyniowe
SKŁADNIKI:
300 g puree z dyni,
4 jaja,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
250 g cukru
320 g mąki
1 płaska łyżeczka sody,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
1/3 łyżeczki zmielonych goździków,
200 ml oleju,
2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy puree z dyni.
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Każdy z nich owijamy folią aluminiową, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż dynia będzie miękka. Wyjmujemy dynię z piekarnika, czekamy aż ostygnie, a następnie wyciskamy powstały podczas pieczenia sok i zostawiamy miąższ.
Miąższ blenderujemy na gładką masę. Mąkę mieszamy z resztą przypraw. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo, miksując na wolnych obrotach dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami.
Następnie wlewamy olej ciągle miksując i kolejno puree z dyni. Pod koniec miksowania wlewamy miód. Ciasto przekładamy do keksówki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut (sprawdzamy czy patyczek będzie suchy).
Smacznego ;)