Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe

Potraw z dyni ciąg dalszy... Ty razem pyszne ciasto z puree z dyni, które znika z talerza w mgnieniu oka. Dzięki dodatkowi przypraw korzennych pięknie pachnie. Zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu.

Ciasto, które zachwyca pięknym kolorem i smakiem. Przy tym bardzo proste do przygotowania, bo wystarczy tylko zmiksować ze sobą składniki i ciasto upiec ;)

 

Ciasto dyniowe 

 

Gorąco polecam :)

 

 

Ciasto dyniowe

 

 

Ciasto dyniowe

 

SKŁADNIKI:

300 g puree z dyni,

4 jaja,

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

250 g cukru

320 g mąki

1 płaska łyżeczka sody,

1 łyżeczka cynamonu,

1/4 łyżeczki imbiru,

1/3 łyżeczki zmielonych goździków,

200 ml oleju,

2 łyżki miodu

 


PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy puree z dyni. 

 

Ciasto dyniowe

 

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Każdy z nich owijamy folią aluminiową, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż dynia będzie miękka. Wyjmujemy dynię z piekarnika, czekamy aż ostygnie, a następnie wyciskamy powstały podczas pieczenia sok i zostawiamy miąższ. 

 

Ciasto dyniowe

 

Miąższ blenderujemy na gładką masę. Mąkę mieszamy z resztą przypraw. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo, miksując na wolnych obrotach dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami. 

 

Ciasto dyniowe

 

Następnie wlewamy olej ciągle miksując i kolejno puree z dyni. Pod koniec miksowania wlewamy miód. Ciasto przekładamy do keksówki. 

 

Ciasto dyniowe

 

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut (sprawdzamy czy patyczek będzie suchy). 

 

Ciasto dyniowe

 

Smacznego ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak