Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dla Mamy

Wszystkim Mamom z okazji ich dzisiejszego święta życzę wszystkiego najsmaczniejszego

SKŁADNIKI:
herbatniki miśkopty-180 g
sernik na zimno -1 opak
galaretka truskawkowa -2 opak
truskawki -500 g
śmietana18% -1 kubekCiasto dla Mamy
cukier -2 łyżki
mleko -2,5 szkl
kakao -1 łyżka
 
PRZYGOTOWANIE:

 

Tortownicę wysmarować masłem, ułożyć na dnie tortownicy i w koło herbatniki miśkopty. Schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać sernik w proszku, miksować 3 minuty na wysokich obrotach. Masę serową podzielić na 2 części, do jednej części wsypać łyżkę kakao, wymiksować. Na herbatniki wyłożyć masę serową białą, następnie masę kakaową. Włożyć do lodówki do stężenia masy. Truskawki umyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z cukrem i śmietaną. Sos truskawkowy przelać do rondla, mieszając na wolnym ogniu zagotować, zestawić z ognia,wsypać jedną galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać, ostudzić. Wyjąć sernik z lodówki, wyłożyć na masy sos truskawkowy, odstawić do stężenia. W tym czasie zagotować pół litra wody, wsypać galaretkę truskawkową, dobrze wymieszać, odstawić do stężenia. Resztę truskawek przekroić i układać na masie truskawkowej. Wierzch ciasta zalać tężejacą galaretką truskawkową.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak