Maślane ciasteczka
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej (280g),
- 1 szklanka cukru (200g) - dałam 100g cukru pudru i 100g kryształu,
- 100g miękkiego masła,
- 1 jajo,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 łyżki wódki,
- 1 łyżeczka aromatu rumowego lub waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- mąka do posypania stolnicy,
- papier do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając, dodajemy jajo, aromat oraz 2 łyżki wódki. Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ręcznie masę do otrzymania gładkiego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, ktorą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni i wycinamy dowolne ksztalty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i na papierze do pieczenia ukladamy ciastka, zachowujac 5 mm odstep miedzy nimi. Pieczemy 12-15 minut, w zależnosci od piekarnika i od efektu jaki chcemy osiagnąć (przyrumienione i twardsze, czy jaśniejsze i mniej chrupiące). Po upieczeniu wystudzić na kratce. Ciasteczka są aromatyczne i smaczne. Trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie pochłonęły zapachów i wilgoci.
Ciasteczka cynamonowe (przepyszne)
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna - 3 szklanki,
- cukier brązowy lub biały - szklanka + czubata łyżka,
- masło - 250g,
- margaryna - 50g (lub masło),
- jaja - 2 średniej wielkości,
- cynamon - 2 leciutko kopiaste łyżeczki cynamonu,
- proszek do pieczenia - łyżka,
- aromat waniliowy,
- cukier waniliowy lub cukier z wanilia - łyżka,
- papier do pieczenia,
- ewentualnie rodzynki,
- mąka do posypania stolnicy
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią. Posiekać z pokrojonym w kostkę masłem i z margaryna, dodać jaja i zagnieść ciasto - ma być właśnie takie mięciutkie i wilgotne. Blat obficie posypać mąką i rozwałkować ciasto na placek. Gdyby było zbyt wilgotne, można zebrać trochę więcej maki z blatu i ponownie wyrobić ciasto, następnie ponownie posypać stolnicę mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1/2 centymetra.
Przy pomocy foremek, wykrawać kształty.
Ciasteczka przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia formę.
Ciastka rosną w trakcie pieczenia, wiec układając je na papierze, pamiętajmy o zachowaniu odstępu. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w 180-190 stopniach przez ok 10 minut. Gdy ciasteczka zaczną się lekko rumienić, są już upieczone.
Im dłużej pieką się w piekarniku, tym są twardsze, ale mimo wszystko na drugi dzień twardnieją i wszystkie są kruche. Studzimy na kratce. Do ciastek można dodać rodzynki, najlepiej po wykrojeniu kształtów. Można też po upieczeniu, polać je rozpuszczoną czekoladą.
Ciasteczka cytrynowe z mąką kukurydzianą
SKŁADNIKI:
- cytryna - skórka z otartej cytryny,
- mąka pszenna - 150g
- mąka kukurydziana drobno mielona - 200g,
- cukier puder - 150g,
- miękkie masło - 150g,
- jajo,
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka,
- sok z cytryny - 1 łyżka,
- mąka do posypania stolnicy,
- papier do pieczenia,
- foremki do wykrawania kształtów.
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników wyrobić ciasto na gładką masę. Gdyby było za suche, dodać sok z cytryny. Ciasto jest mięciutkie i jeżeli dodamy więcej maki, ciastka będą mniej twardsze, ale nie gorsze w smaku.W przepisie była wzmianka, aby ciasto owinąć w folie i włożyć na 30 min do lodówki, ja jednak tego nie zrobiłam i od razu przystąpiłam do wałkowania. Ciasto wyrobić w kulkę i odrywać po kawałku, po czym rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Grubość ciasta - od 3-5mm. Wykrawać dowolne kształty i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni przez 10-15 minut . Studzić na kratce, można polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Kakaowe serduszka z dżemem malinowym
SKŁADNIKI:
- 250g miękkiej margaryny,
- szklanka cukru kryształu lub brązowego (pojemność szklanki 250ml),
- 3 szklanki mąki + jedna czubata łyżka (jeżeli zajdzie potrzeba dodać trochę więcej),
- łyżka wódki,
- kilka kropel aromatu rumowego,
- 2 jaja,
- 4 łyżki kakao,
- dżem malinowy do przełożenia ciastek,
- papier do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
Cukier wymieszać z miękką margaryną, używając łyżki. Dodać jaja, przesianą mąkę, wódkę, aromat rumowy i kakao, dobrze połączyć składniki i wyrabiając ciasto rzekoma. Owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok godzinę. Po schłodzeniu, rozwałkujemy je (można oprószyć stolnicę mąką) na ok 0,5 cm lub trochę grubszy placek. Za pomocą foremek wykrawamy ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy w 180-190 stopniach, przez ok 15 minut, kontrolując, aby ciastka za mocno się nie wysuszyły i nie przypiekły. Po wyjęciu i ostygnięciu, ciastka przekładamy dżemem malinowym i przechowywujemy w zamkniętym pojemniku, aby nie chłonęły wilgoci i zapachów. Ciasteczka są również smaczne bez żadnych dodatków.
Ciasteczka marchewkowe
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna (użyłam typu 450) - 550g + 3 łyżki,
- marchewka - 250g (waga po obraniu, jest to ok 4-5 marchewek średniej wielkosci),
- cukier - 200g (szklanka),
- starta skórka z całej cytryny,
- sok z cytryny - łyżka,
- cukier waniliowy - 8g,
- soda - łyżeczka,
- sól - szczypta,
- papier do pieczenia,
- mąka pszenna do posypania stolnicy.
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sodę rozpuścić w łyżce soku z cytryny. Mąkę przesiać z cukrami, dodać szczyptę soli, startą skórkę z cytryny oraz olej. Rękoma wyrobić ciasto.
Gdyby ciasto było zbyt wilgotne dodać niewielką ilość mąki (dodałam 3 łyżki). Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Foremkami wykrawać kształty. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach przez 15-20 minut , w zależności od piekarnika i preferowanej miękkości ciastek. Im dłużej pieczemy, tym ciastka stają się bardziej twarde i kruche. Studzimy na kratce.
Gdyby były za mało słodkie, można je posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka cynamonowe z syropem klonowym
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna - 2 szklanki,
- cukier - 3/4 szklanki,
- jajo,
- syrop klonowy (lub miód sztuczny) - 3 łyżki,
- masło - kopiasta łyżka,
- proszek do pieczenia - łyżeczka,
- cynamon - łyżka,
- cukier z wanilią - niepełna łyżeczka,
- mąka do posypania stolnicy,
- papier do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
Masło podgrzać i wymieszać z syropem klonowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem (przez nieuwagę cynamon dodałam na końcu). Dodać jajo i przestygnięte masło z syropem klonowym, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwalkowac na grubość ok 0,5 cm na posypanej mąką stolnicy i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę zachowując odstęp, bo ciastka nieco urosną i piec przez ok 5-10 minut w 170-180 stopniach, kontrolując czas pieczenia (zależny od rodzaju piekarnika). Studzić na kratce i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Ciastka po upieczeniu były nieco twarde, ale zmiękły następnego dnia.
Ochota na pieczenie ciasteczek, znacznie wzrasta, kiedy zamierzamy przygotować je wraz z dzieckiem, a może i nawet dla dziecka :)(: