Ciasteczka z okienkami w trzech smakach - słodkie wypieki na święta
Opublikowano: 12.12.2012

Kolejną słodka propozycję na pyszne i niezwykle urocze ciasteczka. Ładnie zapakowane mogą stanowić świetny prezent dla bliskich, a na świątecznym będą piękną dekoracją.
Do nadzienia można też użyć innych mas/ dżemów:)) Bardzo dobrze sprawdzi się np. nadzienie z jabłek z dodatkiem galaretki, albo z brzoskwini- obydwa przygotowujemy tak jak nadzienie jagodowe.
Ciasteczka ze smakowitymi okienkami:
Składniki:
1 kostka kostka margaryny/masło
1 szklanka mąki krupczatki
1 cukier z wanilią
2 szklanki mąki pszennej
100 gram pudru
2 łyżki nalewki (likieru) z pomarańczy
1 tabliczka białej czekolady
100 ml kremówki
2 łyżki amaretto
2 łyżki spirytusu
4 żółtka
1 łyżeczka smalcu
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 opakowania galaretki -owoce leśne/ ewentualnie porzeczkowa
1 szklanka jagód mrożonych
4-5 łyżek mleka skondensowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki cukru do jagód
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, śmietany,cukru waniliowego, proszku do pieczenia, pudru,smalcu, margaryny,1 łyżki nalewki pomarańczowej wyrabiamy szybko kruche ciasto i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie możemy przygotować potrzebne nadzienia: jagodowe: jagody podgrzewamy wraz z 3-4 łyżkami cukru, 100 ml wody oraz suchą galaretką. Dokładnie rozpuszczamy- zagotowujemy chwilę a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Masa z białej czekolady z amaretto: czekoladę wraz ze śmietaną kremówką podgrzewamy w kąpieli wodnej- cały czas mieszając- dodajemy likier amaretto i łyżkę spirytusu- gotujemy aż masa będzie gęsta- ok 15-20 minut.