Pieguski
PRODUKTY:
1 kopiasta szklanka mąki pszennej
1 jajko
Ćwierć szklanki cukru
50g miękkiego masła
Garść rodzynek
Garść czekoladowych groszków
WYKONANIE:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko i masło.
Wyrabiamy na jednolitą masę.
Dorzucamy rodzynki i czekoladę i mieszamy.
Z ciasta lepimy kulki i lekko spłaszczamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180'.
Markizy kakaowe - OREO
Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Ciastka i ciasteczka" Olimp Media.
PRODUKTY:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki (dodałam 1 całą)
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 kostki masła
1 jajo
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki kakao
Krem:
1 kostka masła
1 szklanka mleka w proszku (nie granulowanego)
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki cytrynowej
WYKONANIE:
Masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Wsypujemy zmielone migdały, mąkę, kakao i wyrabiamy ciasto (będzie kleiste bardzo ale takie ma być)
Ciasto wykładamy na folię spożywczą, zawijamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie podsypujemy stolnicę mąką, i dość cienko rozwałkowujemy ciasto.
Wykrawamy kieliszkiem kółka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'.
Krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Potem dodajemy stopniowo mleko i sok ciągle ucierając.
Przekładamy ciasteczka.
Ciasteczka owsiane z żurawiną - LU
Ciasteczka znalazłam na blogu Twoje&moje
PRODUKTY:
150g miękkiego masła
1 szklanka płatków owsianych
200g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki żurawiny
WYKONANIE:
Mąkę, proszek, cynamon i płatki wymieszać, w drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę i dodać żółtka, do masy dodać składniki suchej i dokładnie wymieszać.
Pod koniec dodać rodzynki/żurawinę może być też czekolada.
Nabierać po łyżeczce ciasta, formować kulki i spłaszczać w dłoni. Ciasteczka wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną.
Piec w 175' ok. 20-25 minut.
Ciastka Alberty z kremem kakaowym - HITY
Przepis na herbatniki pochodzi z książki kucharskiej "Desery na każdą okazję".
PRODUKTY:
250g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
1 jajo
2 łyżki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
125g cukru
krem:
0,5 szklanki mleka w proszku
0,5 kostki masła
3-4 łyżki ciemnego kakao
1/4 szklanki cukru pudru
WYKONANIE:
Mąki z sodą przesiać na stolnicę.
W misce utrzeć miękkie masło z cukrem, jajkiem i śmietaną tak przygotowaną masę wlać do mąki i zagnieść.
Ciasto dość cienko rozwałkować, nakłuć widelcem i wycinać szklanką ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180' i piec herbatniki ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia.
krem:
Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo mleko i kakao. Gotowym kremem przekładamy wystudzone ciastka.