Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasta i desery bez pieczenia

Ile razy zdarzyło Wam się,że musicie zrobić jakieś ciasto,czy deser,ale nie bardzo macie na to czas? Albo po prostu nie lubicie piec ciast,czy nie jest,to waszą mocną stroną. Mi się również przytrafiła nie miła niespodzianka kiedy piekarnik odmówił posłuszeństwa i niestety przez miesiąc zostałam bez piekarnika..Ale bez piekarnika nie znaczy,że nie dałam rady. Takie ciasta czy desery również świetnie się sprawdzą w okresie letni,kiedy pogoda niestety nie sprzyja pieczeni

Ile razy zdarzyło Wam się,że musicie zrobić jakieś ciasto,czy deser,ale nie bardzo macie na to czas? Albo po prostu nie lubicie piec ciast,czy nie jest,to waszą mocną stroną. Mi się również przytrafiła nie miła niespodzianka kiedy piekarnik odmówił posłuszeństwa i niestety przez miesiąc zostałam bez piekarnika..Ale bez piekarnika nie znaczy,że nie dałam rady. Takie ciasta czy desery również świetnie się sprawdzą w okresie letni,kiedy pogoda niestety nie sprzyja pieczeniu.

Sernik na zimno z brzoskwiniami

5-6 brzoskwiń

500 gram twarogu

2 cukry wanilinowe

200 gram cukru pudru

250 gram kremówki

20 gram żelatyny

1 galaretka cytrynowa

120 gram podłużnych biszkoptów

1 cytryna

Trzy brzoskwinie umyj,obierz i przekroić na pół. Usuń pestki i pokrój w kostkę.
Twaróg zmiel i wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj skórkę startą z 1/2 cytryny i wyciśnięty sok. Wymieszaj.
Śmietankę ubij na sztywną,dodaj do sera i delikatnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku i lekko ostudź. Żelatynę dodaj do masy serowa,dodaj również wcześniej pokrojone brzoskwinie i przemieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na kilka minut.
Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia. Wyłóż biszkopty.
Na wyłożony biszkopty wyłóż masę serową. Wierzch wyrównaj.
Pozostałe brzoskwinie pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu ciasta.
Galaretkę cytrynową przygotuj według opisu na opakowaniu. Odstaw by przestygła. Gdy zacznie tężeć wylej na wierzch ciasta.
Sernik wstaw do lodówki.

Ciasta i desery bez pieczenia

Pischinger

1 opakowanie okrągłych wafli

100 g gorzkiej czekolady

100 g posiekanych orzechów włoskich

1/2 szklanki kremówki

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżki masła

Polewa:

2 łyżki kremówki

1 łyżka masła

3/4 gorzkiej czekolady

Czekoladę pokrusz i przełóż do garnka. Dodaj cukier puder,śmietankę,masło i rozpuść na małym ogniu.
Dodaj orzechy i podgrzewaj do momentu aż masa zgęstnieje. Przełóż wafle kremem,pamiętając aby nie smarować wierzchniego wafla.
Tak przygotowane wafle obciąż deseczką i odstaw w chłodne miejsce na ok. 3 godziny.
Polewa:
Czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę,masło i mieszaj do połączenie się składników.
Ciepłą polewą posmaruj wafle i odstaw aby polewa zastygła.
Ciasta i desery bez pieczenia
 

Babeczka z kubeczka

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanka mąki 

2 łyżki kakao

szczypta cynamonu

kilka kropli ekstraktu waniliowego

1/4 szklanki wody

2 łyżki oleju rzepakowego

Do kubeczka wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mokre składniki i jeszcze raz wymieszaj.

Kubeczek wstaw do mikrofalówki na ok. 2 minuty. Gotowe
Ciasta i desery bez pieczenia
 

Sernik z białą czekoladą i malinami

Spód:

80 g masła

1 szklanka pokruszonych herbatników

Masa:

500 g serka śmietankowego

200 g białej czekolady

1 szklanka kremówki

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka skórki z cytryny

2-3 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki wrzątku

1 szklanka malin

 

Masło przełóż do rondelka i rozpuść,ostudź. Przełóż do herbatników i wymieszaj. Tortownicę wyłóż herbatnikami i przełóż do lodówki na 30 minut. 
Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie i odstaw na bok by przestygła.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść, odstaw na bok.
Serek,cukier,skórkę z cytryny przełóż do miski i ubij mikserem,do połączenia składników. Do sera dodaj żelatynę i rozpuszczoną czekoladę.Wymieszaj.
Kremówkę ubij. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj maliny i przemieszaj. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany,wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na wierzch ciasta wyłóż maliny. 
Ciasta i desery bez pieczenia
 

Jogurtowy serniczek na zimno

Spód:

200 g herbatników 

80 g masła

Herbatniki pokrusz a masło rozpuść. Dokładnie razem wymieszaj i wyłóż na tortownicę. Schłódź przez ok 30 minut. 

Masa

800 g jogurtu naturalnego

300 g serka homogenizowanego waniliowego

skórka z 1 cytryny

6 łyżek cukru

5 łyżeczek żelatyny

puszka brzoskwiń

1 opakowanie borówek

1 galaretka cytrynowa

Brzoskwinię pokrój w kostkę. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść i odstaw by ostygła.
Jogurt przełóż do większej miski i wymieszaj serkiem,dodaj cukier,skórkę z cytryny i przestudzoną żelatynę. Wymieszaj. Wsyp 1/2 brzoskwiń i borówek,Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na wcześniej przygotowany spód i schłódź w lodówce przez ok 2-3 godziny.
Gdy masa stężeje wyłóż na wierzch pozostałe owoce. Galaretkę rozpuść w 400 ml wody z 1 łyżeczką żelatyny. Odstaw by przestygła. Przestudzoną wylej na ciasto i chłódź najlepiej przez całą noc. 

Ciasta i desery bez pieczenia

Deser z kaszy gryczanej z bananami i karobem

1 szklanka kaszy gryczanej

2 łyżki karobu

1 banan

1 łyżka jogurtu greckiego

gorzka czekolada

1/2 szklanki mleka migdałowego

Banana obierz i przekrój na pół. Jedno połowę przełóż do miseczki,dodaj mleko i karob. Zmiksuj blenderem.
Zmiksowanego banana przelej do rondelka i postaw na średnim ogniu,doprowadź do wrzenia. 
Do zawartości rondelka dodaj kaszę gryczaną,zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż kasza zgęstnieje.
Drugą część banana pokrój w kostkę dodaj do kaszy,dodaj również jogurt i wymieszaj. Całość przełóż do miseczki czy pucharka na deser.Posyp odrobiną startej lub posiekanej czekolady.
Ja dodatkowo kaszę polewam jogurtem i dodaję kilka plasterki banana. 

Ciasta i desery bez pieczenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak