Ciasta i desery bez pieczenia

Ile razy zdarzyło Wam się,że musicie zrobić jakieś ciasto,czy deser,ale nie bardzo macie na to czas? Albo po prostu nie lubicie piec ciast,czy nie jest,to waszą mocną stroną. Mi się również przytrafiła nie miła niespodzianka kiedy piekarnik odmówił posłuszeństwa i niestety przez miesiąc zostałam bez piekarnika..Ale bez piekarnika nie znaczy,że nie dałam rady. Takie ciasta czy desery również świetnie się sprawdzą w okresie letni,kiedy pogoda niestety nie sprzyja pieczeniu.
Sernik na zimno z brzoskwiniami
5-6 brzoskwiń
500 gram twarogu
2 cukry wanilinowe
200 gram cukru pudru
250 gram kremówki
20 gram żelatyny
1 galaretka cytrynowa
120 gram podłużnych biszkoptów
1 cytryna
Trzy brzoskwinie umyj,obierz i przekroić na pół. Usuń pestki i pokrój w kostkę.
Twaróg zmiel i wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj skórkę startą z 1/2 cytryny i wyciśnięty sok. Wymieszaj.
Śmietankę ubij na sztywną,dodaj do sera i delikatnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku i lekko ostudź. Żelatynę dodaj do masy serowa,dodaj również wcześniej pokrojone brzoskwinie i przemieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na kilka minut.
Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia. Wyłóż biszkopty.
Na wyłożony biszkopty wyłóż masę serową. Wierzch wyrównaj.
Pozostałe brzoskwinie pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu ciasta.
Galaretkę cytrynową przygotuj według opisu na opakowaniu. Odstaw by przestygła. Gdy zacznie tężeć wylej na wierzch ciasta.
Sernik wstaw do lodówki.
Pischinger
1 opakowanie okrągłych wafli
100 g gorzkiej czekolady
100 g posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
Polewa:
2 łyżki kremówki
1 łyżka masła
3/4 gorzkiej czekolady
Babeczka z kubeczka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanka mąki
2 łyżki kakao
szczypta cynamonu
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
Do kubeczka wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mokre składniki i jeszcze raz wymieszaj.
Sernik z białą czekoladą i malinami
Spód:
80 g masła
1 szklanka pokruszonych herbatników
Masa:500 g serka śmietankowego
200 g białej czekolady
1 szklanka kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka skórki z cytryny
2-3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
1 szklanka malin
Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie i odstaw na bok by przestygła.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść, odstaw na bok.
Serek,cukier,skórkę z cytryny przełóż do miski i ubij mikserem,do połączenia składników. Do sera dodaj żelatynę i rozpuszczoną czekoladę.Wymieszaj.
Kremówkę ubij. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj maliny i przemieszaj. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany,wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na wierzch ciasta wyłóż maliny.
Jogurtowy serniczek na zimno
Spód:
200 g herbatników
80 g masła
Herbatniki pokrusz a masło rozpuść. Dokładnie razem wymieszaj i wyłóż na tortownicę. Schłódź przez ok 30 minut.
Masa
800 g jogurtu naturalnego
300 g serka homogenizowanego waniliowego
skórka z 1 cytryny
6 łyżek cukru
5 łyżeczek żelatyny
puszka brzoskwiń
1 opakowanie borówek
1 galaretka cytrynowa
Brzoskwinię pokrój w kostkę. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść i odstaw by ostygła.
Jogurt przełóż do większej miski i wymieszaj serkiem,dodaj cukier,skórkę z cytryny i przestudzoną żelatynę. Wymieszaj. Wsyp 1/2 brzoskwiń i borówek,Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na wcześniej przygotowany spód i schłódź w lodówce przez ok 2-3 godziny.
Gdy masa stężeje wyłóż na wierzch pozostałe owoce. Galaretkę rozpuść w 400 ml wody z 1 łyżeczką żelatyny. Odstaw by przestygła. Przestudzoną wylej na ciasto i chłódź najlepiej przez całą noc.
Deser z kaszy gryczanej z bananami i karobem
1 szklanka kaszy gryczanej
2 łyżki karobu
1 banan
1 łyżka jogurtu greckiego
gorzka czekolada
1/2 szklanki mleka migdałowego
Banana obierz i przekrój na pół. Jedno połowę przełóż do miseczki,dodaj mleko i karob. Zmiksuj blenderem.
Zmiksowanego banana przelej do rondelka i postaw na średnim ogniu,doprowadź do wrzenia.
Do zawartości rondelka dodaj kaszę gryczaną,zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż kasza zgęstnieje.
Drugą część banana pokrój w kostkę dodaj do kaszy,dodaj również jogurt i wymieszaj. Całość przełóż do miseczki czy pucharka na deser.Posyp odrobiną startej lub posiekanej czekolady.
Ja dodatkowo kaszę polewam jogurtem i dodaję kilka plasterki banana.