CHIA - odżywcze perełki - poznaj moc ukrytą w małych nasionkach

Szałwia hiszpańska jest rośliną pochodzącą z centralnej i południowej części Meksyku oraz Gwatemali. Uprawiana była przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Jest ceniona ze względu nasiona, które są małe, owalne o długości ok 2 mm i kolorze czarnym, brązowym, szarym i białym.
Chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Nasiona są pożywne, nie zawierają glutenu, mają śladowe ilości sodu. Ponadto są źródłem minerałów, przeciwutleniaczy i witamin, takich jak witaminy B, E oraz fosfor, wapń, żelazo czy fosfor. Mają także wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka.
Zastosowanie kulinarne:
Nasiona Chia w połączeniu z wodą nie rozpuszczają się, lecz wchłaniają ją tworząc gęsty żel. Można przyrządzać i spożywać je na wiele sposobów takich jak np.:
- dodatek do sałatek, jogurtu, owsianki, czy też musli;
- idealnie nadają się do koktajli, puddingów, sosów;
- zmielone nasiona można stosować do wypieku chleba czy też ciast.
Korzyści:
- są polecane dla diabetyków, ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów oraz regulują ich poziom we krwi;
- zwiększają energię;
- polecane są dla osób odchudzających się, ponieważ zapewniają uczycie sytości i wspomagają procesy trawienne;
- są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników;
- wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie;
- nie zawierają glutenu;
- zapewniają nawilżenie organizmu;
- zawiera 8 razy więcej kwasów omega-3 niż łosoś;
- zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi;
- zawierają 34% tłuszczu, 25% błonnika oraz 20% białka;
- ograniczają wchłanianie cholesterolu;
- oczyszczają z toksyn;
- poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci;
- wzmacniają układ kostny;
- są bogatym źródłem wapnia;
- zapewniają prawidłową pracę mózgu i serca.
Poniżej kilka słodkich propozycji z użyciem nasion Chia:
Truskawkowy pudding z Chia
Składniki:
- mleko - 1 szklanka
- nasiona Chia - 3 łyżki
- truskawki - 200 gram
- cukier - 1 łyżka
- płatki owsiane
Nasiona Chia wymieszać z mlekiem i odstawić na 10 min, po czym ponownie wymieszać i odłożyć do lodówki na min 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Truskawki zmiksować np. blenderem i ewentualnie dosłodzić cukrem. Na spód szklanki wlać zmiksowane truskawki, następnie pudding z Chia i znowu truskawki. Na wierzchu posypać płatkami.
Czekoladowy pudding z Chia
Składniki:
- mleko - 0,5 szklanki
- mleko czekoladowe - 0,5 szklanki
- kakao - 3 łyżeczki
- nasiona Chia - 3 łyżki
- migdały
- płatki owsiane
Do szklanki wlać oba mleka, dodać kakao oraz nasiona Chia - całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Na spód szklanki wsypać płatki owsiane następnie pudding. Pudding posypać płatkami oraz migdałami.
Deser z granatem i Chia
Składniki:
- galaretka - 1 opakowanie
- granat - 1 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- nasiona Chia - 3 łyżki
Nasiona Chia wymieszać z mlekiem i odstawić na 10 min, po czym ponownie wymieszać i odłożyć do lodówki na min 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Galaretkę przygotować według instrukcji z opakowania. Gotową wlać do szklanki i dodać nasiona granatu. Szklanki ułożyć pod skosem np. w foremce na muffiny - tak przygotowane galaretki włożyć do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.
Na gotową galaretkę wlać wcześniej przygotowany pudding z Chia. Całość posypać nasionami granatu.