Chatka z piernika

Składniki:
- 300 g masło
- 500 g mąka pszenna
- 160 g cukier puder
- 200 g miód
- 4 sztuki żółtka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 sztuki Przyprawa do piernika
- 4 płaskie łyżki kakao
- 2 sztuki białko
- 2 szklanki cukier puder
Przygotowanie:
1.mąke przesiać dodać kakao,przyprawy do piernika, cukier puder, proszek do pieczenia wymieszać
2.Dodać posiekane masło i przez chwile rozcierać palcami, nastepnie dodać miodu i żółtek i szybko zagnieść ciasto, zwinąć w folie spozywczą i odstawic do lodówki na 1 godz
3. Po wyjęciu z lodówki zagnieść dwa-trzy razy ciasto. podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 5 mm
4 wyciąć szablon ja użyłam tego http://plcdn.ar-cdn.com/newsletter/gingerbread_house_diagram_PL.pdf
5. do ciasta przykładamy wzory i wycinamy ostrym nożem
6. następnie przekładamy na papier do pieczenia przygotowany na blaszce.
7.Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut (na funkcji góra-dół 180oC).
8. po wystudzeniu ostrożnie przekładamy i czekamy całą noc by dobrze przestygło.
9. Następnego dnia przygotowujemy lukier
Składniki:
2 białka
2 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
1.białka ubić dodać cukier puder i jeśli bedzie zbyt rzadkie prosze dodać cukier puder a jeśli zbyt gęste odrobine wody
SKŁADANIE DOMKU
1. Woreczek dekoratorski napełnić lukrem królewskim. Najpierw trzeba wycisnąć grubą linię lukru na dolną krawędź pierwszej bocznej ściany. Postawić pionowo ścianę na stabilnej podstawie polukrowaną stroną do dołu, 5 cm od brzegu „ogródka”. Przytrzymać przez około 5 minut, aby lukier zastygł. Warto wykorzystać wysokie konserwy i postawić po jednej z każdej strony ściany, aby konstrukcja była dobrze podparta.
6.Kolejnego dnia ustawiamy dach. Przed umocowaniem dachu wyjąć ze środka puszki. Wycisnąć linię lukru wzdłuż jednego elementu dachu oraz wzdłuż krawędzi ścian, na których dach będzie osadzony.
7.Wycisnąć linię lukru wzdłuż wewnętrznej krawędzi dachu i przycisnąć go na swoje miejsce. Górna krawędź dachu powinna być w linii z przednią i tylną ścianą domku.
8. Krawędzie dachu powinny tworzyć okap i wystawać na około 1,5 cm. Dach przytrzymać przez około 5 minut. Wycisnąć dodatkowe linie lukru wzdłuż spojeń dachu i ostrożnie sięgnąć do wnętrza domku aby pokryć lukrem również wewnętrzne złączenia. Czynność powtórzyć z drugą połową dachu. W razie konieczności należy podeprzeć dach puszkami aby utrzymać go we właściwym miejscu. Domek odstawić na co najmniej 6 godzin albo nawet na całą noc aby lukier dobrze stwardniał.
9. Ozdobić według własnego uznania ja jak widać na zdjęciach zrobiłam dachówke
przozdobiłam wzorkami przypiełam u góry okno doczepiłam drzwi dodałam choinki bałwana przykleiłam droge lukrem i na końcu można posypać puzniej cukrem pudrem
Smacznego!!!