CHAŁKA - instrukcja zaplatania

Opublikowano: 05.04.2012
Autor: anemon
CHAŁKA  - instrukcja zaplatania
W wielu domach na wielkanocnym stole pojawia się drożdżowa chałka, która oprócz togo, że musi znakomicie smakować powinna również pięknie wyglądać, czyli mieć pięknie „zaplecione warkocze”.

Przygotować ciasto na chałkę to nic trudnego, ale już ładnie ją uformować, z tym miałam problem. Zazwyczaj kończyło się tym, że ciasto wkładałam do keksówki i tak piekłam. Po wielu próbach udało mi się w końcu opanować, teraz już bardzo łatwą, sztukę zaplatania chałki. Być może, ktoś zechce skorzystać z mojego przepisu i krótkiej instrukcji zaplatania chałki.

CHAŁKA  - instrukcja zaplatania

CHAŁKA

mąka chlebowa - 4 szk.

drożdże świeże - 20 g

ciepłe mleko - 1 szk.

jajko - 1 szt.

żółtko - 1 szt.

cukier aromatyzowany wanilią - 80 g

masło - 60 g

sól - ½ łyżeczki

PONADTO:

żółtko - 1 szt.

mleko - 1 łyżka

 Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko, sól. Wlewam letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem i roztopione i przestudzone masło. Całość miksuję, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Delikatnie oprószam mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż podwoi swoją objętość.

CHAŁKA  - instrukcja zaplatania

Wyrośnięte ciasto przekładam na lekko obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Dzielę na pięć równych części. Z każdej części formuję wałeczek jednakowej długości, grubszy po środku, a zwężający się przy końcach.

CHAŁKA  - instrukcja zaplatania

Górne końce pięciu wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam jak warkocz, przekładając skrajny wałeczek do środka, raz lewy, raz prawy.

CHAŁKA  - instrukcja zaplatania

Następnie łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Oba końce chałki delikatnie podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

CHAŁKA  - instrukcja zaplatania

Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut. Gdyby zbyt mocno przypiekała się od góry, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia.

*z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.

CHAŁKA  - instrukcja zaplatania

Świetnie smakuje z masłem, dżemem oraz bez żadnych dodatków. Pyszna jest lekko ciepła zaraz po upieczeniu, a także na drugi dzień.

prymat