Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHAŁKA - instrukcja najprostszego zaplatania

Najprościej jest uformować chałkę zaplatając ją z trzech części ciasta /trzech wałeczków/.

Jeśli komuś sposób zaplatania chałki z pięciu wałeczków, tak jak tutaj: https://www.doradcasmaku.pl/blog/4049/wpis/1424/chalka-instrukcja-zaplatania.html

wydaje się zbyt skomplikowanym, to dzisiaj przedstawię najłatwiejszą wersję zaplatania chałki, czyli z trzech wałeczków.

CHAŁKA -  instrukcja najprostszego zaplatania

Chałki z rodzynkami

mąka pszenna typ 650 - 5 szk.

drożdże świeże  -  30 g

ciepła woda -  300 ml

jajka  -  3 szt.

cukier  -  3 łyżki

miękkie masło   -  3 łyżki

sól  -  ½ łyżeczki

rodzynki  -  100 g

PONADTO:

żółtko   -  1 szt.

woda  -  1 łyżeczka

sezam  -  2 łyżki

plus dodatkowa mąka na podsypanie stolnicy

 

Rozcieram drożdże z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Przesiewam mąkę do miski, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajka i sól. Wlewam letnią wodę z rozpuszczonym w niej cukrem i mieszam. Dodaję miękkie masło i całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Dodaję rodzynki i jeszcze przez chwilę zagniatam, aby rodzynki równomiernie wymieszały się z ciastem. Przekładam do oprószonej mąką miski. Nakrywam ją folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

CHAŁKA -  instrukcja najprostszego zaplatania

Wyrośnięte wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na dwie części, a każdą z nich na trzy części. Formuję sześć wałeczków jednakowej długości. Górne końce trzech wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam jak warkocz.

CHAŁKA -  instrukcja najprostszego zaplatania

Następnie łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki.

CHAŁKA -  instrukcja najprostszego zaplatania

Oba końce chałki delikatnie podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z trzema pozostałymi wałeczkami postępuję analogicznie.

Chałki nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam je do podrośnięcia.

Wyrośnięte chałki smaruję żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, jedną z nich posypuję sezamem i wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut. Gdyby zbyt mocno przypiekały się od góry można je nakryć arkuszem papieru do pieczenia.

 *z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.

 

anemon 11.04.2012 22:27
Dziękuję.
ben-ka 11.04.2012 14:55
śliczności! brawo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak