Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowo na święta - Barszcz i sałatka śledziowa z buraczkami

Święta Bożego Narodzenia już za pasem. Wszyscy zaczynamy się do nich przygotowywać. Komponujemy menu, które w większości domów w naszym kraju pozostaje wierne tradycji. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy wigilijne bez których trudno byłoby nam wyobrazić sobie ten niezwykły wieczór. W moim domu buraczki jada się często, mąż nie mógłby się bez nich obejść. Ja z kolei uwielbiam barszcz czerwony z uszkami. Polecę dzisiaj dwa przepisy na świąteczne dania z buraczkami.

Buraczkowo na święta - Barszcz i sałatka śledziowa z buraczkami

 

Coraz bliżej Święta ... Cieszę się ogromnie, uwielbiam tę atmosferę, przyjazną, ciepłą, kolorową, świecącą kolorywimi lampkami i rozśpiewaną kolędami. Szkoda, że Święta Bożego Narodzenia są jedynie raz w roku. Ale może właśnie dlatego tak ich wyczekujemy? :) Lubię przygotowywać się do świąt, choć chyba wszystkie kobietki przyznacie, że jest to okres wytężonej pracy, szczególnie dla nas, w kuchni. 

 


Barszcz czerwony z buraków robię zazwyczaj dzień przed Wigilią i później go podgrzewam. Nie wymaga zakwasu, a mimo wszystko jest pyszny, bo jest ugotowany na świeżych warzywach. Podobnie z sałatką, którą Wam zaprezentuję. Zarówno barsz, jak i sałatkę śmiało można zrobić dzień wcześniej i trzymać potem w lodówce. Obie propozycje są naprawdę smaczne, dlatego z czystym sumieniem je polecam.

 

 

Barszcz czerwony czysty

 

SKŁADNIKI:

  • buraki czerwone - 2kg,
  • cebula biala - 1 duza,
  • marchew - 2 srednie sztuki ,
  • pietruszka - 2 mniejsze sztuki,
  • korzen selera - 1/2 sztuki, ok 300g,
  • kapusta wloska - 1/3 mniejszej glówki,
  • por - 1/2 sztuki,
  • czosnek - 4 zabki,
  • lisc laurowy - 4 sztuki,
  • ziele angielskie - 6 kulek,
  • cytryna - 2 male sztuki,
  • wywar z suszonych grzybów - 3 lyzki (lub wiecej),
  • cukier, vegeta, sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona w proszku,
  • zimna woda - ok 3 litry.

PRZYGOTOWANIE:

Buraki umyc, obrac i zetrzec na tarce o srednich oczkach. Wszystkie warzywa obrac, umyc i osuszyc. Kapuste wloska posiekac. Marchew, selera i pietruszke zetrzec na tarce o srednich oczkach. Pora pokroic w prazki (uzylam bielszej czesci), cebule pokroic w kosteczke. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Wycisnac sok z cytryny. Do duzego garnka wlac ok 2 litry zimnej wody, zagotowac, dodac lyzeczke soli i lyzke vegety. Do gotujacej wody wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, posiekana kapuste wloska, starkowana marchew, pietruszke, pora i selera. Od momentu zagotowania gotujemy  przez 25 minut. Po tym czasie, do gotujacych warzyw  dodajemy starte buraczki i rozgnieciony czosnek. Zagotowujemy, dodajemy 1 lyzke soku z cytryny i gotujemy przez okolo 5  minut. Do drugiego, duzego garnka przelewamy barszczyk przy pomocy  cedzaka do makaronu, tak aby wszystkie jarzyny zostaly w cedzaku, a czysty wywar znalazl sie w drugim garnku. Ponownie, do pustego garnka, w którym gotowaly sie jarzyny, przerzucamy je z powrotem z cedzaka do tegoz garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut i ponownie przelewamy wywar przez sito, pozostawiajac warzywa w cedzaku. Wyrzucamy ugotowane warzywa, nie beda juz nam potrzebne. Barszcz ponownie króciutko zagotowujemy i szybko zdejmujemy z palnika. Doprawiamy barszczyk cukrem, ale stopniowo, zaczynajac od lyzki - dodalam okolo 3 lyzki, pieprzem naturalnym mielonym - nie za duzo, poniewaz za kazdym razem przy podgrzewaniu barszczu, smak pieprzu bedzie intensywniejszy. Doprawiamy takze papryka czerwona w proszku - ok 1/2 lyzeczki i/lub wiecej/mniej. Dodajemy wywar z suszonych grzybów - ja w trakcie przygotowywania farszu do uszek, pierogów i krokietów, zachowalam wode, w ktorej gotowaly sie grzyby. Przelalam ja do sloiczka i przetrzymywalam w lodówce. Barszcz doprawiamy równiez sokiem z cytryny. Dodajemy go jednak, podobnie jak cukier - stopniowo. Lubie kwasny smak barszczu, wiec dodalam do niego sok az z dwóch cytryn. Przy podgrzewaniu barszczu, nie nalezy go ponownie zagotowywac. Barszcz przetrzymujemy w chlodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Podajemy w glebokim naczyniu z uszkami, lub w filizankach, jako dodatek do pierogów czy krokietów.

 

Buraczkowo na święta - Barszcz i sałatka śledziowa z buraczkamiBuraczkowo na święta - Barszcz i sałatka śledziowa z buraczkamiBuraczkowo na święta - Barszcz i sałatka śledziowa z buraczkami

 

Buraczkowo na święta - Barszcz i sałatka śledziowa z buraczkamiBuraczkowo na święta - Barszcz i sałatka śledziowa z buraczkami

 

 

 

 

 

Sałatka warstwowa śledziowo-buraczana

 

Buraczkowo na święta - Barszcz i sałatka śledziowa z buraczkami

 

SKŁADNIKI:

  • ziemniaki - 3 większe,
  • śledzie solone - 2 podwójne płaty,
  • jabłka winne - 2 wieksze,
  • jajka - 3 sztuki ,
  • konserwowe buraczki z cebulką - ok 12 łyżek,
  • sok z cytryny - 2 lyzki,
  • śmietana creme fraiche - 200ml,

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie opłukać w zimnej wodzie , zalać swieżą, zimną wodą i moczyą przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Jaja ugotowaą na twardo, ziemniaki ugotowaą w mundurkach. Jeżeli nie mamy buraczków konserwowych, można je przyrządzić samodzielnie. W tym celu należy ugotować 3 duże buraki w mundurkach, obrać, zetrzeć na tarce. Podsmażyć razem z 2 małymi, zeszklonymi cebulkami i przyprawami takimi jak: cukier, sól, sok z cytryny, papryka i pieprz. Ostudzić. Jabłka obrać, pokroić w kosteczę, skroipić sokiem z cytryny, wymieszać. Śledzie odsączyć z wody i wysuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Filety i ziemniaki pokroić w kosteczkę. Oddzielić żółtka od bialek. Białka zetrzeć na tarce o wiekszych oczkach, zółtka na tarce o malych oczkach. W dużej salaterce układamy warstwami: kosteczki ziemniaków, kosteczki śledzi, kosteczki jabłka, buraczki, warstwa śmietany, starkowane białka i na wierzchu starkowane żółtka. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby smaki  sie przegryzly. Przechowujemy w lodówce. Podajemy bez dodatków lub ze świezym pieczywem. 

 

Buraczkowo na święta - Barszcz i sałatka śledziowa z buraczkami

 

Jeżeli szukacie świątecznych przepisów z buraczkami,spróbujcie moich, nie powinny Was zawieść :)

 

 

 

 

Sarenka 07.12.2011 14:08
Moniko - i mnie też tak było, bo w moim rodzinnym domu na Podlasiu też był zawsze barszcz grzybowy. Ale u teściów w Wielkopolsce - zawsze barszcz z buraków. A że mąż uwielbia buraki, więc jego tradycja wygrała :) W tym roku będzie i grzybowy i buraczany - jedziemy na Wschód do rodzinki :))
Monika111 07.12.2011 08:11
Dla mnie barszczyk na sylwestra! W święta mamy rybną i grzybową :) A sałatka świetna........chyba wypróbuje
BernadettaP 06.12.2011 19:21
Pysznie u Ciebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak