Buraczki kiszone na barszcz

Opublikowano: 14.12.2011
Autor: anemon
Buraczki kiszone na barszcz
W przygotowaniach do Świąt warto uwzględnić zakiszenie buraczków, bo barszcz z dodatkiem zakwasu buraczanego ma rewelacyjny smak. Warto spróbować odtworzyć tradycyjny smak barszczu z kiszonych buraczków, taki jaki gościł od wieków na stołach naszych przodków.

Buraczki powinniśmy uwzględnić w naszej diecie również ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne. Poza witaminą Ci B1 zawierają dużo makro- i mikroelementów. Duże ilości wapnia, magnezu, potasu. Sok z buraków oczyszcza krew i pomaga pozbywać się kwasu moczowego z organizmu. Pobudza krążenie krwi i przemianę materii, obniża ciśnienie krwi, pomaga w leczeniu przeziębienia i anemii.

Buraczki kiszone na barszcz

buraczki   -  1 kg

liść laurowy  -  2 szt.

ziele angielskie   -  2 ziarenka

pieprz czarny w ziarnach  -   1 łyżeczka

czosnek   -  6 ząbków

sól kamienna   -  3 łyżeczki

przegotowana i ostudzona woda  -  1 litr

 

Obrane i umyte buraczki kroję na plasterki i przekładam do wyparzonego i osuszonego słoika. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz ząbki czosnku. Całość zalewam ostudzoną wodą z solą tak, aby buraczki były całkowicie zakryte, mieszam. Słoik nakrywam lnianą serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 dni. Zbieram powstałą na powierzchni pianę, a słoik wynoszę na tydzień do piwnicy. Po tym czasie przecedzam, a sok rozlewam do małych wyparzonych i osuszonych słoiczków, które odstawiam do chłodnej piwnicy, by do wigilijnej kolacji ugotować barszcz z dodatkiem zakwasu i rozkoszować się jego wyśmienitym smakiem i kolorem.

Kiszone buraczki wykorzystuję do sałatek.

Buraczki kiszone na barszcz

 

 

prymat