Bułeczki świnki na Dzień Dziecka

Opublikowano: 01.06.2012
Autor: anemon
Bułeczki świnki na Dzień Dziecka
Taki dzień jak dzisiaj trzeba jakoś uczcić. Ulubionym sposobem świętowania chyba wszystkich dzieci jest zjedzenie czegoś słodkiego.

Ja z okazji Dnia Dziecka przygotowałam ulubione bułeczki wszystkich dzieci w mojej bliższej i dalszej rodzinie. Te bułeczki zawsze się sprawdzają, jeszcze nie spotkałam dziecka, któremu by nie smakowały. Szczególnie wzbudzają zachwyt swoim zabawnym wyglądem. Nie oprze im się nawet największy niejadek i gwarantuję, że wyciągnie rączkę po następną bułeczkę. My dorośli też podajemy je dzieciom z czystym sumieniem, bo bułeczkach nie ma zbyt dużo cukru.

 

mąka pszenna   350 g  

drożdże świeże    20 g   

żółtko                    1 szt.   

mleko                   150 ml

masło                  50 g       

cukier                 3 łyżki    

rodzynki              40 szt.

Świeże drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce.  Gdy rozczyn będzie gotowy połącz go z pozostałą mąką, mlekiem i roztopionym masłem, bardzo dokładnie wyrabiając ciasto.

 Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości 6-7 mm. Dużą szklanką wycinaj krążki na głowy świnek, a mniejszą szklanką na nosy. Uszy to 1/4 mniejszego koła. Poszczególne elementy sklejaj roztrzepanym żółtkiem. Oczy to u mnie rodzynki, ale możesz też zrobić je z orzechów laskowych lub z kaszy gryczanej. Dziurki w nosie zrób metalową końcówką miksera.

Gotowe bułeczki-świnki przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia. Następnie posmaruj bułeczki żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut.

Moja „instrukcja” zjadania bułeczki świnki jest taka: najsmaczniejsze są rodzynkowe oczy, następnie zjadam śwince uszy, a na końcu całą pyszną bułeczkę.

prymat