Kto z nas nie lubi bułeczek ? Chyba nie ma takiej osoby. Bułeczki są dobrym rozwiązaniem na szybkie pierwsze śniadanie czy drugie. Bułeczki mogą być ze słodkim nadzieniem jak marmolada, dżem czy budyń ale mogę też być z nadzieniem wytrawnym jak np. Bułeczki pomidorowe .
Serdecznie zapraszam na wpis.
Bułeczki pomidorowe
Składniki:
• mąka pszenna 100 dag
• drożdże świeże 5 dag
• sól 2 łyżeczki
• masło 2 łyżki
• przecier pomidorowy 5 łyżek
• żółtko jaja 1
• żółty ser starty 15 dag
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach letniej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Mąkę przesiewamy dodajemy resztę składników i dodajemy rozczyn . Wyrabiamy ciasto, aby było sprężyste i gładkie. Ciasto odstawiamy do podrośnięcia na 15-20 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt i kroimy na kwadraty. Każdy kwadrat zwijamy po przekątnej i układamy w odstępach. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięci na około 20-30 minut. Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy serem żółtym.
Bułeczki do kawki
Składniki:
• mąka tortowa 2 szklanki
• drożdże świeże 25 dag
• cukier kryształ 4 łyżki
• aromat waniliowy 1 łyżeczka
• margaryna 5 łyżek
• jajka 2
• mleko 3,2% 2 szklanki
• nutella
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka (które nam jest potrzebne) ciepłego mleka oraz łyżce mąki tortowej jednej łyżce cukru i olejku waniliowego. Odstawiamy do wyrośnięcia Do garnka dajemy resztę mąki, jajka i wymieszać resztę z cukrem. Następnie dodać resztę ciepłego mleka roztopioną margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny. Po wyciągnięciu z garnka ciasta, ciasto należy rozwałkować i smarować na nich nutellę. Następnie zwinąć ciasto i kroić bułeczki dowolnej wielkości. Gotowe bułeczki kładziemy na tace wysmarowanej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut.
Bułeczki z dżemem truskawkowym
Składniki:
• mąka tortowa 1 szklanka
• drożdże świeże 10 dag
• cukier kryształ 2 łyżki
• aromat migdałowy 1 łyżka
• margaryna 2 łyżki
• jajka 1
• mleko 2 % 1 szklanka
• dżem truskawkowy 1 słoik mały
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklance ciepłego mleka oraz łyżce maki i jednej łyżce cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do naczynia dać resztę wszystkich składników oprócz dżemu, mleka, margaryny. Całość wymieszać. Następnie dodać resztę ciepłego mleka roztopioną margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny. Po wyjęciu ciasta. Ciasto należy rozwałkować. Na ciasto należy nałożyć marmoladę i zwinąć ciasto i kroić bułeczki dowolnej wielkości. Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15-25 minut w temperaturze 170-180 stopni.