Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuł = zdrowie

Zielony, należy do rodziny kapustowatych ale wcale nie przypomina kapusty.

Wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego. Nazywany jest również kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem. Jest delikatniejszy niż kalafior. Może być gotowany lub spożywany na surowo. Idealnie komponuje się z sałatkami, makaronami czy też zupami. Dostępny jest przez cały rok zarówno świeży jak i mrożony. Aby zachował swoje cenne składniki najlepiej gotować go na parze.

Brokuł = zdrowie

Warto wiedzieć że:

  • ma wysoką zawartość witaminy C i błonnika;
  • zawiera ona również wiele składników odżywczych o silnych własnościach przeciwnowotworowych dzięki zawartości sulforafanu - może on chronić przed np. rakiem jelita grubego, płuc czy też prostaty;
  • jest bogaty w luteinę;
  • oprócz witaminy C jest bogaty w witaminy A, B, PP oraz beta-karoten;
  • zawiera takie sole mineralne jak: potas, fosfor, miedź, żelazo, sód i wapń;
  • może uchronić przed wrzodami  żołądka;
  • dzięki potasowi jest idealny na nadciśnienie tętnicze;
  • wzmacnia stawy; 
  • dzięki niskiemu IG (15) jest idealny dla cukrzyków;
  • jest niskokaloryczny dlatego polecany osobą odchudzającym się;
  • chroni przed anemią.

 

Brokuł = zdrowie

Kilka z odmian brokuła:

  • Brokuł Bay Meadows
  • Brokuł Ironman
  • Brokuł Koros
  • Brokuł Marathon
  • Brokuł Montecarlo
  • Brokuł Naxos
  • Brokuł Parthenon


Poniżej kilka przepisów z użyciem brokuła:

 

Makaron fettuccini z brokułem i boczkiem

Brokuł = zdrowie

Składniki:

  • makaron fettuccini - 250 gram
  • brokuł - 200 gram
  • boczek parzony - 200 gram
  • ser pleśniowy - 100 gram
  • serek topiony - 100 gram
  • śmietana 18% 150 - ml
  • sól i pieprz do smaku



Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Brokuł podzielić na różyczki i z blanszować. Śmietankę podgrzać, dodać serek topiony oraz pleśniowy, całość zagotować, cały czas mieszając aby sery się roztopiły. Do gotowego sosu dodać wcześniej przesmażony boczek i brokuły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i  wymieszać z makaronem.


Tarta serowa z brokułami i chorizo

Brokuł = zdrowie


Składniki:

  • brokuł - 100 gram
  • chorizo - 100 gram
  • cebula - 2 sztuki

Ciasto:

  • masło - 150 gram
  • mąka - 250-300 gram
  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Masa serowa:

  • jajka 2 sztuki
  • śmietana 18% - 200 ml
  • ser żółty - 150 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
  • ser gruyere - 50 gram

 

Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, masło oraz jajko i dokładnie zagnieść. Ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie rozwałkować na placek większy niż forma.
Masa serowa: Jajka wbić do naczynia dodać śmietanę dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojony ser pleśniowy, starty ser żółty oraz gruyere - całość wymieszać.Gotowym ciastem wyłożyć formę, następnie dno podziurkować widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 20 min, po czym wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie układać na gotowe ciasto kolejno: cebulę pociętą w paski, małe różyczki brokuła i pokrojoną kiełbasę chorizo. Całość zalać masą serową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 30 min.


Pasztet brokułowy

Brokuł = zdrowie

Składniki:

  • brokuł - 250 gram
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • twarożek kozi - 100 gram
  • śmietana kremowa 30% lub 36% - 50 ml
  • oliwa z oliwek
  • pieprz ziołowy
  • sól morska


Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez ok 3 min. Odłożyć 3 różyczki, resztę brokuła włożyć do miksera dodać podsmażoną cebulę, jajka, twarożek, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Kokilki wypełnić masą do 1/3 wysokość i włożyć po jednej różyczce.
Kokilki wypełnić resztą masy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piec w kąpieli wodnej przez ok 25 min.

Sałatka z tuńczykiem i brokułami

Brokuł = zdrowie

Składniki:

  • sałata karbowana - 1 sztuka
  • tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
  • brokuł - 250 gram
  • pomidorki cherry - 12 sztuk
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • oliwki czarne
  • jogurt grecki - 200 gram
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy
  • czarnuszka



Sałatę umyć, osuszyć po czym rozłożyć na talerzach. Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i wrzucić na wrzącą wodę, następnie gotować 2-3 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Paprykę i pomidorki pokroić na kawałki. Jogurt typu greckiego doprawić do smaku solą i pieprzem. Na sałacie układać paprykę, pomidorki, oliwki, brokuły oraz tuńczyka. Całość polać jogurtem, po czym posypać czarnuszką i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.


Krem brokułowo - szpinakowy

Brokuł = zdrowie

Składniki:

  • brokuł - 500 gram
  • szpinak - 250 gram
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku
  • masło - 1 łyżka
  • bulion warzywny - 1,5 litra
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • jogurt naturalny
  • grzanki


Cebulę i czosnek drobno pokroić, brokuła umyć i podzielić na mniejsze części. Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać brokuła - chwilę smażyć, po czym dodać szpinak. Całość zalać bulionem, gotować do miękkości. Na koniec zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z łyżką jogurtu i grzankami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak