Brokuł = zdrowie

Wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego. Nazywany jest również kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem. Jest delikatniejszy niż kalafior. Może być gotowany lub spożywany na surowo. Idealnie komponuje się z sałatkami, makaronami czy też zupami. Dostępny jest przez cały rok zarówno świeży jak i mrożony. Aby zachował swoje cenne składniki najlepiej gotować go na parze.
Warto wiedzieć że:
- ma wysoką zawartość witaminy C i błonnika;
- zawiera ona również wiele składników odżywczych o silnych własnościach przeciwnowotworowych dzięki zawartości sulforafanu - może on chronić przed np. rakiem jelita grubego, płuc czy też prostaty;
- jest bogaty w luteinę;
- oprócz witaminy C jest bogaty w witaminy A, B, PP oraz beta-karoten;
- zawiera takie sole mineralne jak: potas, fosfor, miedź, żelazo, sód i wapń;
- może uchronić przed wrzodami żołądka;
- dzięki potasowi jest idealny na nadciśnienie tętnicze;
- wzmacnia stawy;
- dzięki niskiemu IG (15) jest idealny dla cukrzyków;
- jest niskokaloryczny dlatego polecany osobą odchudzającym się;
- chroni przed anemią.
Kilka z odmian brokuła:
- Brokuł Bay Meadows
- Brokuł Ironman
- Brokuł Koros
- Brokuł Marathon
- Brokuł Montecarlo
- Brokuł Naxos
- Brokuł Parthenon
Poniżej kilka przepisów z użyciem brokuła:
Makaron fettuccini z brokułem i boczkiem
Składniki:
- makaron fettuccini - 250 gram
- brokuł - 200 gram
- boczek parzony - 200 gram
- ser pleśniowy - 100 gram
- serek topiony - 100 gram
- śmietana 18% 150 - ml
- sól i pieprz do smaku
Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Brokuł podzielić na różyczki i z blanszować. Śmietankę podgrzać, dodać serek topiony oraz pleśniowy, całość zagotować, cały czas mieszając aby sery się roztopiły. Do gotowego sosu dodać wcześniej przesmażony boczek i brokuły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać z makaronem.
Tarta serowa z brokułami i chorizo
Składniki:
- brokuł - 100 gram
- chorizo - 100 gram
- cebula - 2 sztuki
Ciasto:
- masło - 150 gram
- mąka - 250-300 gram
- jajko - 1 sztuka
- sól
Masa serowa:
- jajka 2 sztuki
- śmietana 18% - 200 ml
- ser żółty - 150 gram
- ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
- ser gruyere - 50 gram
Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, masło oraz jajko i dokładnie zagnieść. Ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie rozwałkować na placek większy niż forma.
Masa serowa: Jajka wbić do naczynia dodać śmietanę dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojony ser pleśniowy, starty ser żółty oraz gruyere - całość wymieszać.Gotowym ciastem wyłożyć formę, następnie dno podziurkować widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 20 min, po czym wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie układać na gotowe ciasto kolejno: cebulę pociętą w paski, małe różyczki brokuła i pokrojoną kiełbasę chorizo. Całość zalać masą serową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 30 min.
Pasztet brokułowy
Składniki:
- brokuł - 250 gram
- cebula - 1 sztuka
- jajka - 2 sztuki
- twarożek kozi - 100 gram
- śmietana kremowa 30% lub 36% - 50 ml
- oliwa z oliwek
- pieprz ziołowy
- sól morska
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez ok 3 min. Odłożyć 3 różyczki, resztę brokuła włożyć do miksera dodać podsmażoną cebulę, jajka, twarożek, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Kokilki wypełnić masą do 1/3 wysokość i włożyć po jednej różyczce.
Kokilki wypełnić resztą masy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piec w kąpieli wodnej przez ok 25 min.
Sałatka z tuńczykiem i brokułami
Składniki:
- sałata karbowana - 1 sztuka
- tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
- brokuł - 250 gram
- pomidorki cherry - 12 sztuk
- papryka czerwona - 1 sztuka
- oliwki czarne
- jogurt grecki - 200 gram
- sól do smaku
- pieprz kolorowy
- czarnuszka
Sałatę umyć, osuszyć po czym rozłożyć na talerzach. Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i wrzucić na wrzącą wodę, następnie gotować 2-3 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Paprykę i pomidorki pokroić na kawałki. Jogurt typu greckiego doprawić do smaku solą i pieprzem. Na sałacie układać paprykę, pomidorki, oliwki, brokuły oraz tuńczyka. Całość polać jogurtem, po czym posypać czarnuszką i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Krem brokułowo - szpinakowy
Składniki:
- brokuł - 500 gram
- szpinak - 250 gram
- cebula - 1 sztuka
- ząbek czosnku
- masło - 1 łyżka
- bulion warzywny - 1,5 litra
- sól
- pieprz kolorowy
- jogurt naturalny
- grzanki
Cebulę i czosnek drobno pokroić, brokuła umyć i podzielić na mniejsze części. Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać brokuła - chwilę smażyć, po czym dodać szpinak. Całość zalać bulionem, gotować do miękkości. Na koniec zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z łyżką jogurtu i grzankami.