Borówki - samo zdrowie!

Opublikowano: 23.07.2011
Autor: Kate131
Borówki - samo zdrowie!
Borówka. Mniam. Na samą myśl cieknie mi ślinka… Gdy tylko przychodzi na nią czas warto gotować i piec z nią w roli głównej.

 

 

W naszych lasach można spotkać dziko występujące borówki, jednak ja zajmę się tymi uprawnymi – borówkami amerykańskimi.

Borówka amerykańska dziko występuje w północno-wschodnich terenach USA, a jej hodowlę rozpoczęto tam na początku XX wieku. Pierwsze plantacje towarowe borówki założono w Polsce w latach siedemdziesiątych.

Borówki - samo zdrowie!

zdjęcie pożyczone ze strony http://www.wirtualnysztokholm.pl/praca-sezonowa-w-szwecji-na-borowki/

 

Borówki to czyste zdrowie. Dlaczego?

W owocach borówki stwierdzono antocyjany, które posiadają naturalne właściwości antyoksydantów, kwas egalowy, foliowy i przeciwutleniacze. Pomagają one usuwać wolne rodniki z organizmu człowieka, które są przyczyną powstawania chorób cywilizacyjnych, w tym chorób nowotworowych. Owoce borówki amerykańskiej są uznane ze naturalny eliksir młodości - dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chronią komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.  Borówki są bogate w związki zwane proantycyjanidami, które zapobiegają infekcjom dróg moczowych człowieka. Owoce borówki pomagają również obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, które zwiększa ryzyko zawału i chorób układu krążenia, mają także korzystny wpływ na wzrok. Zarówno spożywanie jej owoców, jak i stosowanie zewnętrzne zalecane jest dla osób, których wzrok narażony jest na długotrwałe obciążenie.

 

 

Nic tak jak codzienna porcja smacznych, soczystych owoców borówki nie pomoże utrzymać naszego organizmu w najlepszej kondycji i zdrowiu. Dlatego polecam kilka propozycji:

 

Pierogi z jagodami

 

Borówki - samo zdrowie!

Składniki:

Z podanych składników zagnieść ciasto, owoce posypać mąką ziemniaczaną,obtoczyć w cukrze z bułką tartą.Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, układać owoce i zawijać.Po ugotowaniu polać masełkiem i śmietanką.Posypać cukrem.Smacznego!

 

 

Sernik na zimno z borówkami

Borówki - samo zdrowie!

Składniki:

Żółtka utrzeć z cukrami, dodać serki, z białek ubićpianę,dodaći delikatnie wymieszać.Dodac rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.Na dno tortownicy układamy biszkopty,na to wylewamy masę.posypujemy jagodami,delikatnie mieszamy, uzupełniamy na górze jagodami i zalewamy tęzejącą galaretką.Ja rozpuszczam 2 galaretki w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu.Dajemy do lodówki i czekamy aż zastygnie.Smacznego.

 

Ciasto Jagodzianka

 

Borówki - samo zdrowie!

Składniki:

 

Ubić pianę z białek, powoli dodawać cukry wciąż ubijając oraz żółtka.Następnie dolać łyżkę wody,olej i mąkę wymieszana z proszkiem. Masę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka formy keksówki, na górę dać owoce i piec w 180 stopniach aż się zarumieni. U mnie ok 30 minut.

 

Sernik na kruchym spodzie

 

Borówki - samo zdrowie!

 

CIASTO:

1 szt jajko

250 g margaryny Kasia

1 szklanka cukru

3 szklanki mąki

 Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować i upiec w 180 stopniach.

 MASA:

1 kg sera mielonego

2 galaretki cytrynowe

Rodzynki

Orzechy włoskie

 Ser zemleć lub kupić mielony w pudełku, zmiksować go na puch. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić, dodać do sera i zmiksować. Dodać rodzynki i orzechy wg uznania. Wyłożyć na upieczone ciasto.

 GÓRA:

½ - 1 litr Borówki amerykańskie

2 szt galaretki malinowe

 Galaretki malinowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody. Na ser wyłożyć borówki, zalać galaretką i włożyć do lodówki.

 

SMACZNEGO!

 

 

 

 

prymat