W naszych lasach można spotkać dziko występujące borówki, jednak ja zajmę się tymi uprawnymi – borówkami amerykańskimi.
Borówka amerykańska dziko występuje w północno-wschodnich terenach USA, a jej hodowlę rozpoczęto tam na początku XX wieku. Pierwsze plantacje towarowe borówki założono w Polsce w latach siedemdziesiątych.
zdjęcie pożyczone ze strony http://www.wirtualnysztokholm.pl/praca-sezonowa-w-szwecji-na-borowki/
Borówki to czyste zdrowie. Dlaczego?
W owocach borówki stwierdzono antocyjany, które posiadają naturalne właściwości antyoksydantów, kwas egalowy, foliowy i przeciwutleniacze. Pomagają one usuwać wolne rodniki z organizmu człowieka, które są przyczyną powstawania chorób cywilizacyjnych, w tym chorób nowotworowych. Owoce borówki amerykańskiej są uznane ze naturalny eliksir młodości - dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chronią komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Borówki są bogate w związki zwane proantycyjanidami, które zapobiegają infekcjom dróg moczowych człowieka. Owoce borówki pomagają również obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, które zwiększa ryzyko zawału i chorób układu krążenia, mają także korzystny wpływ na wzrok. Zarówno spożywanie jej owoców, jak i stosowanie zewnętrzne zalecane jest dla osób, których wzrok narażony jest na długotrwałe obciążenie.
Nic tak jak codzienna porcja smacznych, soczystych owoców borówki nie pomoże utrzymać naszego organizmu w najlepszej kondycji i zdrowiu. Dlatego polecam kilka propozycji:
Pierogi z jagodami
Składniki:
- 400 g mąka,
- 1/2 szklanki woda,
- 1 łyżka oliwa z oliwek,
- WG UZNANIA jagody, bułka tarta,cukier, mąka ziemniaczana
Z podanych składników zagnieść ciasto, owoce posypać mąką ziemniaczaną,obtoczyć w cukrze z bułką tartą.Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, układać owoce i zawijać.Po ugotowaniu polać masełkiem i śmietanką.Posypać cukrem.Smacznego!
Sernik na zimno z borówkami
Składniki:
- 4 szt serek homogezniozowany waniliowy,
- 4 szt jajka,
- 3/4 szkl cukier,
- min 1/2 litra jagody,
- 2 szt galaretki,
- 4-5 łyżeczek żelatyna,
- 1 paczka biszkopty okrągłe
Żółtka utrzeć z cukrami, dodać serki, z białek ubićpianę,dodaći delikatnie wymieszać.Dodac rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.Na dno tortownicy układamy biszkopty,na to wylewamy masę.posypujemy jagodami,delikatnie mieszamy, uzupełniamy na górze jagodami i zalewamy tęzejącą galaretką.Ja rozpuszczam 2 galaretki w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu.Dajemy do lodówki i czekamy aż zastygnie.Smacznego.
Ciasto Jagodzianka
Składniki:
- 200 g mąka,
- 4 szt jajko,
- 1/2 szklanki cukier,
- 6 łyżek olej,
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
- 1/2 kg jagody,
- 1 łyżka woda,
- 1 opakowanie cukier waniliowy
Ubić pianę z białek, powoli dodawać cukry wciąż ubijając oraz żółtka.Następnie dolać łyżkę wody,olej i mąkę wymieszana z proszkiem. Masę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka formy keksówki, na górę dać owoce i piec w 180 stopniach aż się zarumieni. U mnie ok 30 minut.
Sernik na kruchym spodzie
CIASTO:
1 szt jajko
250 g margaryny Kasia
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować i upiec w 180 stopniach.
MASA:
1 kg sera mielonego
2 galaretki cytrynowe
Rodzynki
Orzechy włoskie
Ser zemleć lub kupić mielony w pudełku, zmiksować go na puch. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić, dodać do sera i zmiksować. Dodać rodzynki i orzechy wg uznania. Wyłożyć na upieczone ciasto.
GÓRA:
½ - 1 litr Borówki amerykańskie
2 szt galaretki malinowe
Galaretki malinowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody. Na ser wyłożyć borówki, zalać galaretką i włożyć do lodówki.
SMACZNEGO!