Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bogactwo serów

Oprócz tego, że jest smaczny, jest bardzo odżywczy i bogaty w wiele witamin i soli mineralnych.

Ser jest produktem mlecznym o różnych kształtach, tekstura i smakach. Wytwarza się setki rodzajów serów z różnych krajów. Ich style, tekstury i smaki są uzależnione od pochodzenia mleka, pasteryzacji, zawartości tłuszczu mlecznego, bakterii i pleśni, przetwarzania i starzenie. Zioła, przyprawy, dym, drewno może być stosowane jako środki zapachowe.

Bogactwo serów
Różne  składniki mogą być dodawane do serów, takie jak pieprz, czosnek, szczypiorek, orzechy, grzyby czy żurawia.

Ser jest ceniony nie tylko ze względu na smak i zapach ale także za wysoką zawartość białka, wapnia i fosforu. Ser jest zwarty i ma większą trwałość niż mleko, chociaż jego data ważności zależy od rodzaju. Twarde sery, takie jak parmezan mają dłuższą niż miękkie sery, takie jak Brie lub ser kozi.

Bogactwo serów

Sery dzieli się ze względu na technologię wytwarzania oraz proces dojrzewania.

  • sery podpuszczkowe do których zaliczamy sery: miękkie, twarde, półtwarde
  • sery kwasowe: twarogowe
  • sery kwasowowo-podpuszczkowe: homogenizowane, wiejskie
  • sery zwarowe: Ricotta


Możemy też podzielić je ze względu na rodzaj użytego mleka:

  • sery krowie np. Gouda, Emmentaler, Cheddar
  • sery kozie np. Cabrion, Tignard
  • sery owcze np. Oscypek, Bricotta, Chevre

 

Bogactwo serów


GORGONZOLA - włoski podpuszczkowy, miękki ser pleśniowy, o wyrazistym zapachu.
BRIE - francuski miękki, kremowy, ma delikatną grzybową woń.
CAMEMBERT - francuski ser pleśniowy, ma delikatny smak
GOUDA - żółty ser holenderski, półtwardy o śmietankowym smaku i wyrazistym zapachu. Świetnie nadaje się na kanapki i do zapiekania.
EMENTALER - szwajcarski, delikatny o orzechowym zapachu.
CHEDDAR - twardy, pochodzi z Anglii. Ma ostry lekko kwaskowy smak. Jest wytwarzany z mleka krowiego.
EDAM - ma łagodny smak i aromat, idealny na kanapki i do sałatek
MOZZARELLA - włoski, delikatny, półmiękki o kremowej konsystencji.
BRICOTTA - pochodzi z Korsyki, jest półmiękkim słonym serem z mleka owczego.
FETA - grecki ser, jest słony, kruchy doskonale nadaje się do sałatek. Wytwarzany jest z z mleka owczego.
HALLOUMI - cypryjski miękki, słony ser.

 

Bogactwo serów

Ser jest jednym z najbardziej wszechstronnych i pożywnych żywności, dlatego jest często stosowany przez gospodynie domowe w planowaniu i przygotowywaniu posiłków. Podczas gotowania ser, zawsze należy trzymać na małym ogniu. Potrzebuje on tylko trochę ciepła do stopienia i połączenia z innymi składnikami.


PRZEPISY



Mini pizza

Bogactwo serów

Ciasto:

  • mąka pszenna 300-350 gram
  • drożdże świeże 25 gram
  • sól 1 łyżeczka
  • woda 200 ml
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

Składniki na pizze:

  • sos pomidorowy 8 łyżek
  • ser tarty 200 gram
  • szynka 150 gram
  • kukurydza 1 mała puszka
  • pomidor 1 sztuka
  • bazylia otarta Prymat

 

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i energicznie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia - ok 40 min. Po wyrośnięciu podzielić na 8 równych części i uformować placki.
Placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem pomidorowym. Następnie układać składniki - szynka, kukurydza, starty ser oraz plasterek pomidora. Całość posypać bazylią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, do momentu zrumienienia się brzegów pizzy - ok 10 min.

Roladki z bakłażana faszerowane serkiem

Bogactwo serów

Składniki:

  • bakłażan - 1 sztuka
  • serek śmietankowy - 150 gram
  • oliwki czarne - 8 sztuk
  • papryczka chilli - kawałek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

 

Bakłażana umyć, pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, posolić i odstawić na 15 min. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, przesmarować oliwą i opiec na grillu po 2 min z każdej strony. Oliwki i papryczkę pokroić na plasterki, dodać do serka. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdy plaster bakłażana posmarować serkiem, następnie zwinąć w rulon. Podawać same lub z pieczywem.

Hamburger wołowy z rukolą i serem pleśniowym

Bogactwo serów

Kotlety:

  • mięso mielone wołowe 0,5 kg
  • cebula 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz
  •  papryka słodka mielona 1 łyżeczka

Sos ziołowy:

  • majonez 2 łyżki
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz
  • koperek siekany 0,5 pęczka
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • cebula dymka 1 sztuka

Dodatkowo:

  • pomidor 1 sztuka
  • ogórki konserwowe 2 sztuki
  • ser pleśniowy 8 plastrów
  • sałata masłowa 4 liście
  • rukola 100 gram
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • bułka 4 sztuki


Kotlety:
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką oraz posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę. Następnie uformować 4 kotlety. Grillować przez ok 4 min z każdej strony.
Sos ziołowy:
Majonez połączyć z jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać drobno posiekany koperek, natkę pietruszki oraz dymkę ze szczypiorkiem. Całość wymieszać.
Przygotowanie hamburgerów:
Bułki przekroić na pół i przez chwilę podpiec na grillu. Spód bułki posmarować sosem po czym kolejno układać: liść sałaty, rukolę, mięso, 2 plastry sera pleśniowego, plasterek pomidora, ogórek, cebulę. Całość przykryć posmarowaną sosem górną częścią bułki.


Figi nadziewane serem kozimi, otulone w szynce parmeńskiej

Bogactwo serów


Składniki:

  • figi - 2 sztuki
  • szynka parmeńska - 2 plastry
  • serek kozi - 2 łyżeczki
  • pieprz czarny - świeżo zmielony
  • rukola - 1 garść

Figi umyć, przekroić na 4 części ale nie rozcinać ich do końca. W środek włożyć po 1 łyżeczce serka koziego, po czym owinąć plastrem szynki parmeńskiej. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać na rukoli.
Tak przygotowane figi można jeść na zimno lub  ciepło (w tym celu należy nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 10 min).


Makaron tagliatelle z boczkiem w sosie serowym

Bogactwo serów


Składniki:

  •  makaron Tagliatelle - 250 gram
  • boczek parzony - 300 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
  • serek topiony - 100 gram
  • śmietana 12% - 200 gram
  • sól do smaku
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka


Makaron ugotować al dente.
Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie. Śmietankę podgrzać, dodać ser pleśniowy oraz serek topiony - lekko zagotować, cały czas mieszając aby sery się roztopiły. Do gotowego sosu dodać wcześniej przesmażony boczek. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Makaron wymieszać z sosem. Całość oprószyć pieprzem.

Pizza 4 sery z rukolą

Bogactwo serów

Składniki:

Składniki na 1 pizze

  • szalotka - 1 sztuka
  • ser gruyere - 50 gram
  • parmezan - 50 gram
  • ser kozi - 50 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 50 gram
  • rukola 



Sos pomidorowy:

  • pomidory krojone z puszki - 2 puszki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz biały mielony
  • sól morska
  • rozmaryn
  • oregano
  • bazylia
  • czosnek - 2 ząbki
  • chili pieprz cayenne 



Ciasto na 4 pizze o średnicy 26 cm:

  • mąka pszenna - 500 gram
  • mleko ciepłe - 1 szklanka
  • woda - 0,5 szklanki
  • drożdże świeże - 50 gram
  • jajko - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sól morska - 2 łyżeczki




Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta połączyć i energicznie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia. Po wyrośnięciu podzielić na 4 części i uformować placki o średnicy ok 30 cm.
Sos: Pomidory połączyć z oliwą, solą, pieprzem i gotować ok 30 min. Następnie całość zmiksować np. blenderem po czym dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, oregano, bazylię oraz chili pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać i dusić ok 5 min.
Ciasto włożyć na formę do pizzy i nałożyć na nie sos pomidorowy, następnie szalotkę.

Wszystkie 4 sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dokładnie wymieszać. Na przygotowane wcześniej ciasto (z sosem pomidorowym i szalotką) nałożyć starte sery i posypać oregano.

Piekarnik nagrzać z opcją termoobiegu do maksymalnej temperatury i piec 10 min. Po upieczeniu posypać liśćmi rukoli.

dollce 18.11.2015 21:36
Dziękuję bardzo :)
Malinka 18.11.2015 20:08
Ale smaczny i przepiękny wpis! Gratulacje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak