Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek rolowany

Boczuś pieczony,delikatne i soczyste mięsko wieprzowe, otulone tłuszczykiem. Kompozycja ziół dodaje smak i aromat któremu trudno się oprzeć.

Boczek rolowany

BOCZEK ROLOWANY

SKŁADNIKI:
2 kg surowy boczek,
0,5 szkl majeranek,
1 łyżeczka pieprz,
ZALEWA,
40 g Sól peklowana,
1 łyżka Sól,
1 łyżeczka cukier,
1/3 łyżeczki ziele angielskie zmielone,
1/4 łyżeczki kolendra mielona,
2 szt liście laurowe,
1 łyżeczka majeranek,
2 ząbki czosnek pokrojony w plasterki,
1/2 łyżeczki jałowiec mielony

PRZYGOTOWANIE:

Zalewa
wszystkie składniki zalewy wymieszać. Boczek podzielić na 3 kawałki, natrzeć boczek. Włożyć boczek do miski skórą do góry, obciążyć talerzem i czymś ciężkim. Włożyć do lodówki na 5 dni. Pierwszego dnia nalać tyle wody by boczek był cały zakryty. Co 2 dni przewracać. Boczek opłukać, osuszyć, oprószyć pieprzem i majerankiem. Zwijamy i obwiązujemy. Piec 1,5 godz, w 170 stop

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak