BÓB - albo wyka bób...

Pochodzi z południowo-wschodniej Azji i północnej Afryki, co ciekawe jest jedną z pierwszych roślin strączkowych jakie znanym. Bób, analogicznie jak inne rośliny strączkowe, posiada bardzo dużo wartości odżywczych - głównie zawiera dużo białka a także kwasu foliowego - 100 g surowego bobu zawiera aż 106% dziennego zapotrzebowania.
Bób były głównym pożywieniem starych cywilizacji śródziemnomorskich, szczególnie starożytnych Greków i Rzymian. Suszony i solony bób jest popularną przekąska w wielu krajach łacińskich.
W kuchni chińskiej bób w połączeniu z soją i papryczką chili jest stosowany do produkcji pikantnej pasty fasolowej.
W Egipcie bób jest spożywany na różne sposoby. Jest głównym składnikiem falafel - smażone kulki lub kotleciki.
W Etiopii to jedna z najbardziej popularnych roślin strączkowych. Jest on stosowany głównie jako alternatywa dla grochu.
Na Krecie, świeży bób jest łuskany i spożywany do towarzysza „Tsikoudia” - lokalnego napoju alkoholowego.
W Meksyku, bób jest często spożywany w zupie zwanej „Sopa de habas”. Jest on również spożywany jako przekąska, w postaci smażonej, suszonej i solonej.
Ma delikatny „fasolowy” smak, który rozpływa się w ustach jak masło. Wyśmienicie smakuje z czosnkiem, pomidorami. Można dodawać go do sałatek, zup jarzynowych, gulaszy. Rewelacyjnie smakuje boczkiem lub z odrobiną masła i bułki tartej.
Właściwości:
- Bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego i błonnika.
- Usprawnia pracę jelit.
- Jest również bogaty w kwas foliowy i witamin z grupy B oraz A i C. Kwas foliowy oraz witamina B12 jest jednym z podstawowych składników syntezy DNA i podziału komórkowego.
- Ponadto zawiera żelazo, miedź, mangan, wapń, magnez.
- Obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi.
- Usprawnia pracę jelit.
- Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
- Zapobiega zakwaszaniu organizmu.
Bób z boczkiem i koperkiem
Składniki:
- bób - 500 gram
- boczek - 200 gram
- szalotka - 2 sztuki
- koperek - 0,5 pęczka
- sól
- pieprz
Bób wrzucić do gotującej wody i gotować ok 10 min. Ostudzić pod zimną wodą i obrać ze skórki. Boczek pokroić w paski i wrzucić na patelnię - gdy boczek puści tłuszcz dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Obrany bób dodać do boczku i cebuli, doprawić do smaku solą i pieprzem - smażyć jeszcze 2-3 min. Na końcu dodać drobno posiekany koperek.
Niestety bób jest warzywem sezonowym, dlatego warto czerpać z jego korzyści.