Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Swoim kształtem przypominają spiczaste ziemniaki o białej, żółtej, kremowej, czerwonej, bordowej czy też fioletowej skórce. W smaku są słodkie i delikatne. Występuje wiele odmian batatów, w Polsce dostać je można z czerwoną lub pomarańczową skórką.
Bataty są o wiele zdrowsze niż zwykłe ziemniaki. W porównaniu do ziemniaka jego wartość odżywcza jest ok ok. 50% wyższa. Swój kolor zawdzięczają dużej zawartości beta-karotenu.
Bulwy odznaczają się wysoką wartością odżywczą (w 100g):
- 86 kcal
- białko - 1,60 g
- węglowodany - 20,10 g
- tłuszcze - 0,10 g
- błonnik - 3,00 g
Właściwości:
- mają wysoką zawartość błonnika;
- posiadają enzymy które rozkładają skrobię do cukrów - przez co jej ilość jest prawie zerowa;
- zawierają witaminy: A, B, C, E oraz potas, magnez, fosfor, sód, wapń oraz mangan;
- zawierają kwas chlorogenowy, luteinę, zeaksantynę chroniącą przed rakiem i chorobami oczu;
- chronią przed osteoporozą oraz astmą;
- są niskokaloryczne;
- mają dużą zawartość beta-karotenu, który ma korzystny wpływ na skórę oraz zapobiega chorobom serca, zaćmie i wielu nowotworom.
Bataty należy przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu - nie powinno się ich trzymać w lodówce. Z batatów produkuje się mąkę, skrobię a także alkohol. Można ja podawać na obiad jak również świetnie nadają się na deser.
Krem z batatów
Składniki:
- bataty - 1 kg
- cebula - 2 sztuki
- seler - 100 gram
- masło - 2 łyżki
- śmietana 18 % - 100 ml
- woda - 1 szklanka
- sól
- pieprz
Bataty umyć pokroić w kostkę. Cebulę i seler obrać i również pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 8 min. Po tym czasie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.
Frytki z batatów
Składniki:
- bataty - 1 kg
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- sól
- pieprz
Bataty dokładnie umyć i pokroić na cienkie słupki. Pokrojone włożyć do naczynia dodać oliwę, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec przez ok 15-20 min. Można podawać z dowolnym dipem.