Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bataty - wartościowe i słodkie ziemniaki.

Batat znany również pod nazwami: patat, wilec ziemniaczany lub słodki ziemniak to bardzo wartościowe i ciekawe warzywo.

Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Swoim kształtem przypominają spiczaste ziemniaki o białej, żółtej, kremowej, czerwonej, bordowej czy też fioletowej skórce. W smaku są słodkie i delikatne. Występuje wiele odmian batatów, w Polsce dostać je można z czerwoną lub pomarańczową skórką.

Bataty - wartościowe i słodkie ziemniaki.

Bataty są o wiele zdrowsze niż zwykłe ziemniaki. W porównaniu do ziemniaka jego wartość odżywcza jest ok ok. 50% wyższa. Swój kolor zawdzięczają dużej zawartości beta-karotenu.


Bulwy odznaczają się wysoką wartością odżywczą (w 100g):

  • 86 kcal
  • białko - 1,60 g
  • węglowodany - 20,10 g
  • tłuszcze - 0,10 g
  • błonnik - 3,00 g


Właściwości:

  • mają wysoką zawartość błonnika;
  • posiadają enzymy które rozkładają skrobię do cukrów - przez co jej ilość jest prawie zerowa;
  • zawierają witaminy: A, B, C, E oraz potas, magnez, fosfor, sód, wapń oraz mangan;
  • zawierają kwas chlorogenowy, luteinę, zeaksantynę chroniącą przed rakiem i chorobami oczu;
  • chronią przed osteoporozą oraz astmą;
  • są niskokaloryczne;
  • mają dużą zawartość beta-karotenu, który ma korzystny wpływ na skórę oraz zapobiega chorobom serca, zaćmie i wielu nowotworom.

Bataty - wartościowe i słodkie ziemniaki.

Bataty należy przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu - nie powinno się ich trzymać w lodówce. Z batatów produkuje się mąkę, skrobię a także alkohol. Można ja podawać na obiad jak również świetnie nadają się na deser.



Krem z batatów

Bataty - wartościowe i słodkie ziemniaki.

Składniki:

  • bataty - 1 kg
  • cebula - 2 sztuki
  • seler - 100 gram
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana 18 % - 100 ml
  • woda - 1 szklanka
  • sól
  • pieprz


Bataty umyć pokroić w kostkę. Cebulę i seler obrać i również pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 8 min. Po tym czasie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.

Frytki z batatów

Bataty - wartościowe i słodkie ziemniaki.

Składniki:

  • bataty - 1 kg
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz


Bataty dokładnie umyć i pokroić na cienkie słupki. Pokrojone włożyć do naczynia dodać oliwę, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec przez ok 15-20 min. Można podawać z dowolnym dipem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak