Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barwniki spożywcze

Kilka słów o barwnikach spożywczych- zapraszam serdecznie.

Część osób jest negatywnie nastawiona do barwników spożywczych. Uważają, że są za bardzo chemiczne i przede wszystkim niezdrowe. Mają rację. Jednak w bardzo małych ilościach nie są aż tak szkodliwe. Przecież codziennie nie spożywamy po litrze barwników. Od czasu do czasu można dodać je do masy, czy ciasta. Dajemy tam przeważnie odrobinę co nie szkodzi zdrowiu aż tak bardzo. Po za tym wypiek będzie wyglądał jeszcze bardziej kolorowo i jeszcze bardziej zachęci do skosztowania. Jak wiadomo zawsze najpierw zwracamy uwagę na to jak coś wygląda. Dopiero, gdy skosztujemy przysmak to wtedy zwracamy uwagę na smak. Jednak zawsze wygląd będzie świadczył troszkę o potrawie. Jeśli będzie wyglądać dobrze, to z miłą chęcią spróbujemy wypiek. Natomiast gdy będzie wyglądał troszkę gorzej zaczniemy się zastanawiać czy to smakuje jak wygląda, czyli źle. Zawsze jednak nie wszystko jest smaczne na jakie wygląda. Dlatego też od czasu do czasu można pobawić się kolorami w kuchni.
Alternatywą dla sztucznych barwników mogą być naturalne, np. z buraków.


Poniżej przedstawiam kilka pomysłów jak można zastosować barwniki w ciekawy sposób:

Cytrynowa babka ucierana

Barwniki spożywcze
Składniki
- 25 dag margaryny

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki tortowej

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

- 4 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

- 2,5 łyżki soku z cytryny

- barwniki spożywcze: niebieski, żółty, różowy

lukier:

- 1 białko

- około 1 szklanka cukru pudru

- barwniki spożywcze: żółty, niebieski, różowy

dodatkowo:

- cukrowa posypka w kształcie gwiazdek


Sposób przygotowania przepisu:
1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystość.
2. Wbijamy po jednym jajku przy tym ucierając. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy.
3. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Ucieramy.
4. Ciasto dzielimy na trzy części. Do każdej dodajemy barwnik spożywczy.
5. Formę na babkę smarujemy cieniutko margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto warstwami. Najpierw dajemy ciasto różowe, później niebieskie i na koniec żółte.
6. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach.
7. Lekko przestudzoną, ale ciepłą wyjmujemy z formy.
8. Przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki.
9. Lukier dzielimy na trzy części. Do jednej dajemy żółty barwnik, drugiej niebieski i do trzeciej żółty.
10. Zimną babkę dekorujemy lukrem. Dekorujemy jeszcze cukrowymi gwiazdkami.Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!

 

Jednorożcowe babeczki w wafelkach lodowych

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Składniki
- 10 dag margaryny Kasi

- 0,5 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki tortowej

- 2 jajka

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- wafelki do lodów

- barwniki spożywcze: żółty, różowy, niebieski

dodatkowo:

- bita śmietana typu Śnieżka

- 125 ml mleka

- różowy barwnik spożywczy

- gwiazdki cukrowe


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy wafelki do lodów.
2. Z kolei margarynę ucieramy z cukrem na puszystość. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku.
3. Dodajemy proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy mąkę nadal przy tym miksując masę.
4. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedna musi być troszkę większa i do niej dodajemy różowy barwnik. Do kolejnej dodajemy niebieski barwnik, a do trzeciej żółty.
5. Następnie przekładamy ciasto do wafelków. Najpierw dajemy różowe ciasto, potem niebieskie i na koniec żółte. Napełniamy do 3/4 wysokości wafelków.
6. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez około 25 minut.
7. Babeczki odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem.Następnie dodajemy różowy barwnik.
8. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.
9. Rękawem cukierniczym dekorujemy babeczki. Gwiazdkami posypujemy babeczki.
10. Gotowe! Smacznego!


Babka na Halloween

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Składniki
- 20 dag margaryny

- 3 jajka

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

- 1 szklanka mąki tortowej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

- fioletowy barwnik spożywczy

- pomarańczowy barwnik spożywczy

lukier

- 1 białko

- około 1 szklanka cukru pudru

- fioletowy barwnik spożywczy

- pomarańczowy barwnik spożywczy


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W między czasie jajka ubijamy z cukrem na puszystość.
3. Dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i ubijamy.
4. Dodajemy jeszcze letnią margarynę i ponownie ubijamy.
5. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej fioletowy barwnik, a do trzeciej pomarańczowy barwnik.
6. Formę na babkę smarujemy cieniutko margaryną. Nakładamy ciasto warstwami. Najpierw dajemy ciasto kakaowe, później fioletowe i na koniec pomarańczowe.
7. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach
8. Lekko przestudzoną, ale ciepłą wyjmujemy z formy.
9. Przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki.
10. Lukier dzielimy na dwie części. Do jednej dajemy fioletowy barwnik, a do drugiej pomarańczowy.
11. Babkę dekorujemy lukrem. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak