Babki , babeczki można przygotowywać na różne sposoby oraz w różnych kombinacji . Babeczki można przygotowywać na słodko lub wytrawnie.
ZAPRASZAM NA MOJE PROPOZYCJE BABEK , BABECZEK
Babeczki z truskaweczką
Składniki :
Składniki na ciasto
• mąka pszenna 4 szklanki
• masło 1 kostka
• cukier kryształ 1 szklanka
• cukier waniliowy 1/2 opakowania
• jajko 2
Składniki na krem
• budyń 2 toffi
• mleko 3,2% 1 l
• masło 1/2 kostki
• cukier kryształ 6 łyżek
dekoracje
• truskawki 20 dag
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do miski następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i delikatnie je rozwałkować. Następnie ciasto wykładamy na posmarowane olejem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Następnie ostudzić i wyjąc z foremek. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Po ostudzeniu budyniu dodajemy masło i utrzeć . Truskawki oczyszczamy myjemy i osuszamy. Masę dodajemy do szprycy i wypełniamy babeczki.