Babka z rodzynkami
Babka z rodzynkami
SKŁADNIKI:
żółtka jaj -2 szt
cukier -10 dkg
mąka -25 dkg
rodzynki -8 dkg
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
soda oczyszczona -1 łyżeczka
margaryna -8 dkg
LUKIER
sok z cytryny -1 łyżka
cukier puder -12 dkg
woda -1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Do miski włożyć margarynę, dodać cukier,utrzeć do białości. Następnie dodawać żółtka jaj. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać mąkę do utartej margaryny. Pod koniec ucierania włożyć rodzynki,wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej. Włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika,piec ok.50 minut w 170 stop. LUKIER
Do garnuszka wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny,łyżkę gorącej wody. Zmiksować mikserem. Ostudzoną babkę polać lukrem.