Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Wielkanocna

Lekka, puszysta babka o wyraźnym, cytrynowym smaku

Babka Wielkanocna
Babka Wielkanocna
 Składniki:

1 szkl cukier,

4 szt jajka,

0,5 szkl mleko,

1 łyżeczka proszek do pieczenia,

esencja zapachowa cytrynowa

1 szkl mąka ziemniaczana,

1 szkl mąka pszenna,

1 opak masło roślinne
PRZYGOTOWANIE
 
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno. Masło roślinne utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać obie mąki, dolewać po trochu mleka, dalej ucierając.Na samym końcu dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i piec ok 35 minut w 180 stop.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak