Babeczkowy zawrót głowy

Opublikowano: 26.01.2016
Autor: Ewa Wojtaszko
Babeczkowy zawrót głowy
Babeczki. Nieduże, cieszą oko, smaczne w to chyba nikt nie wątpi. Idealne jako deser, można bez problemu zabrać kilka do pracy czy szkoły. 

Babeczki. Nieduże, cieszą oko, smaczne w to chyba nikt nie wątpi. Idealne jako deser, można bez problemu zabrać kilka do pracy czy szkoły. 

Babeczki najlepiej smakują jeśli przy ich robieniu pomogą nam nasze pociechy. Dzieciaczki świetnie będą się bawiły, a po niecałej godzinie możemy usiąść przy ulubionej bajce zajadając smaczne babeczki.

 

 

Zeberki

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

2 jajka

280 ml mleka

100 ml oleju

cukier wanilinowy

1/2 litra wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj.
250 ml mleka połącz z jajkami oraz olejem. Powoli wlewaj do mąki i dokładnie wymieszaj. 
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj pozostałe mleko i kakao. Wymieszaj.
Do foremek na muffinki nakładaj ciasto. Raz jasne raz ciemne. Na koniec do każdej muffinki dodaj po 2-3 wiśnie. Mogą być również wiśnie z kompotu.
Babeczki piecz w 180 stopni C przez 25 minut. 

Babeczkowy zawrót głowy

Babeczki czekoladowe z migdałami

2 jajka

1 szklanka cukru

2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej

2 szklanki mąki

1 1/2 szklanki mleka

3/4 szklanki oliwy

100 g migdałów

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej do miski.

Dodaj cukier oraz czekoladę i wymieszaj.
W osobnej misce połącz mokre składniki, dodaj do suchych składników i wymieszaj.
Foremki do babeczek napełnij do 2/3 wysokości ciastem, W każdą babeczkę włóż kilka migdałów.
Babeczki piecz w 190 stopni C prze ok. 25 minut.
 
Babeczkowy zawrót głowy

Babeczki podwójnie czekoladowe

2 jajka

1 tabliczka gorzkiej czekolady

4 łyżki powideł śliwkowych

2 łyżki kakao

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru brązowego

1/2 kostki masła

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka sody

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej do miski. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Masło rozpuść,dodaj 1/2 połamanej czekolady, przesiane kakao i wymieszaj. Masę ostudź.
Jajka ubij z cukrem, powoli dodawaj masę czekoladową. Porcjami dodawaj jogurt i powidła, cały czas ubijając. Pod koniec dodaj suche składniki i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do papilotek. Połam resztę czekoladę i posyp babeczki. Piecz w 170 stopniach przez ok. 25 minut
 
Babeczkowy zawrót głowy

Babeczki cynamonowe z gruszką

2-3 średnie gruszki obrane i pokrojone na drobne kawałki

2/3 szklanki oliwy z oliwek

1 szklanka mleka

2 szklanki mąki

2 rozbełtane jajka

1/2 szklanki cukru

1 1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka proszku do pieczenia

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier.
W drugiej misce łączymy ze sobą mleko, jajka i olej. Dodajemy gruszki i mieszamy, przelewamy do miski z mąką i mieszamy.
Przelewamy do foremek na babeczki i posypujemy odrobiną cynamonu. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor.

Babeczkowy zawrót głowy

prymat