Babeczki. Nieduże, cieszą oko, smaczne w to chyba nikt nie wątpi. Idealne jako deser, można bez problemu zabrać kilka do pracy czy szkoły.
Babeczki najlepiej smakują jeśli przy ich robieniu pomogą nam nasze pociechy. Dzieciaczki świetnie będą się bawiły, a po niecałej godzinie możemy usiąść przy ulubionej bajce zajadając smaczne babeczki.
Zeberki
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 jajka
280 ml mleka
100 ml oleju
cukier wanilinowy
1/2 litra wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj.
250 ml mleka połącz z jajkami oraz olejem. Powoli wlewaj do mąki i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj pozostałe mleko i kakao. Wymieszaj.
Do foremek na muffinki nakładaj ciasto. Raz jasne raz ciemne. Na koniec do każdej muffinki dodaj po 2-3 wiśnie. Mogą być również wiśnie z kompotu.
Babeczki piecz w 180 stopni C przez 25 minut.
Babeczki czekoladowe z migdałami
2 jajka
1 szklanka cukru
2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej
2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki oliwy
100 g migdałów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej do miski.

Babeczki podwójnie czekoladowe
2 jajka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 kostki masła
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka sody
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Babeczki cynamonowe z gruszką
2-3 średnie gruszki obrane i pokrojone na drobne kawałki
2/3 szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 rozbełtane jajka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier.
W drugiej misce łączymy ze sobą mleko, jajka i olej. Dodajemy gruszki i mieszamy, przelewamy do miski z mąką i mieszamy.
Przelewamy do foremek na babeczki i posypujemy odrobiną cynamonu. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor.