Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba Wielkanocna

Nie miałam pomysłu co upiec na sobotę do kawy, więc myślę sobie przecież dziś i w następnym tygodniu też mogę upiec taką babkę, tylko np: z majonezem.


Baba Wielkanocna

Baba Wielkanocna

Baba Wielkanocna

Baba Wielkanocna







BABA WIELKANOCNA


SKŁADNIKI:
mąka-2 szkl
cukier -1 szkl
jajka -6 szt
margaryna -250 g
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
cukier waniliowy -1 opak
olej -1/3 szkl
kakao -1 łyżka
mak -0,5 szkl
tłuszcz do formy
kisiel pomarańczowy -1 opak
kisiel wiśniowy -1 opak

PRZYGOTOWANIE

Białka oddzielić od żółtek.
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do utartej masy stopniowo dodawać, po jednym żółtku, cały czas ucierając.
Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć.
Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować.
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto podzielić na 4 części.
I część  dodać kisiel pomarańczowy.
II   kakao
III mak
IV  kisiel wiśniowy
Wszystkie masy dokładnie wymieszać.
Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy.
Na końcu nożem kilka razy w koło zakręcić ciasto.
Piec ok.50 minut w 190 stop

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak