Baba Wielkanocna

BABA WIELKANOCNA
SKŁADNIKI:
mąka-2 szkl
cukier -1 szkl
jajka -6 szt
margaryna -250 g
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
cukier waniliowy -1 opak
olej -1/3 szkl
kakao -1 łyżka
mak -0,5 szkl
tłuszcz do formy
kisiel pomarańczowy -1 opak
kisiel wiśniowy -1 opak
PRZYGOTOWANIE
Białka oddzielić od żółtek.
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do utartej masy stopniowo dodawać, po jednym żółtku, cały czas ucierając.
Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć.
Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować.
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto podzielić na 4 części.
I część dodać kisiel pomarańczowy.
II kakao
III mak
IV kisiel wiśniowy
Wszystkie masy dokładnie wymieszać.
Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy.
Na końcu nożem kilka razy w koło zakręcić ciasto.
Piec ok.50 minut w 190 stop